2024. május 2. - Zsigmond

Márkus Emília előtt tisztelegnek

Emléktábla Márkus Emíliának, születésnapi köszöntés Nizsinszkij-Márkus Tamarának.
2010. november 17. szerda 20:58 - HírExtra
Márkus Emíliára, a magyar színháztörténet meghatározó alakjára emlékeznek születésének 150. évfordulója alkalmából és unokáját, az idén 90 éves Nizsinszkij-Márkus Tamara színésznőt köszöntik csütörtökön Budapesten, a Hűvösvölgyi úti Márkus-villában.

Márkus Emília előtt - aki tizenhét esztendősen játszotta el Júliát a Nemzeti Színházban, Shakespeare Rómeó és Júliájában - emléktábla-avatással tisztelegnek csütörtökön egykori lakóházánál.

A Hűvösvölgyi út 85. szám alatti épületben ma a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár egyik fiókja működik, itt rendez a FSZEK az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézettel együtt az avatást megelőzően találkozót, amelyen megjelenik a híres színésznő és a kiváló művészettörténész, Pulszky Károly unokája, Nizsinszkij-Márkus Tamara, aki ugyancsak kerek évfordulót ünnepel, 90. születésnapját. A jelenleg az Egyesült Államokban élő művésznő sorsa, regényes életútja összefonódott a XX. század történelmével. Volt a Nemzeti Színház és a Vígszínház társulatának tagja; a rádió munkatársa és a Bábszínház művésze.

Az esemény háziasszonya, Merényi Judit az MTI-nek elmondta: a Márkus-Pulszky-Nizsinszkij család története különlegesen érdekes szelete a magyar és az európai történelemnek és színházi életnek, hiszen nemcsak Márkus Emília volt művész. Leánya Pulszky Romola táncosnő és író volt, majd fiatalon házasságot kötött a világhírű orosz táncossal, Vaclav Nizsinszkijjel. Az orosz balett tagjai, kezdve Tamara Karszavinától mind elragadtatással nyilatkoztak az 1910-20-as évek kiemelkedő balett-táncosának rendkívüli képességeiről, akinek pályafutása tragikusan korán ért véget, elméje elborult, előbb Budapesten, majd Svájcban ápolták, s végül 1950-ben halt meg.

Leányuk, Nizsinszkij-Márkus Tamara Szakács Miklóshoz, a Vígszínház színészéhez ment feleségül, ebből a házasságból született Szakács Kinga, aki karvezetést tanult, de szakdolgozatának témájául Márkus Emíliát választotta. Miután édesanyjával 1957-ben külföldre ment, az amerikai Phoenixben alapított kórust. Ő ugyancsak részt vesz a csütörtök délutáni találkozón.

Az eseményen Gajdó Tamás színháztörténész idézi fel a család történetét és mutatja be Nizsinszkij-Márkus Tamara életútját. Közreműködik Haumann Máté színművész.
A köszöntés után kerül sor a 150 éve született Márkus Emília, a magyar színháztörténet meghatározó alakja előtt tisztelgő emléktábla avatására. Az 1860-ban született Pulszky Károlyné Márkus Emíliát hosszú élettel ajándékozta meg a sors, 1949 szentestéjén, december 24-én hunyt el, 89 évesen. A Nemzeti Színház dísztemetést rendezett tiszteletére.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását