2024. április 28. - Valéria

Kedvcsináló az Őszhöz - November

Beköszöntött a november: nyakunkon a tél. Ennek ellenére nem szabad szomorkodni, mert számos Márton napi rendezvény várja a látogatókat és a hónap végén indulnak a forralt bor és kenyérlángos illatú adventi rendezvények is.
2010. november 3. szerda 18:47 - Kancsár Edina
Da Vinci az ETO Parkban – Győr, 2010. október 2 - november 14.

November
November az év tizenegyedik hónapja a Gergely-naptárban, és 30 napos. Neve a latin novem szóból származik melynek jelentése kilenc, mivel eredetileg az év kilencedik hónapja volt a római naptárban, mielőtt a január és február hónapokat hozzáadták az évhez. A 18. századi nyelvújítók a novembernek a gémberes szót javasolták. A népi kalendárium Szent András havának nevezi.
Az emberiség egyik legkíválóbb lángelméjének munkásságát mutatja be a kiállítás, melynek a győri ETO Park ad otthont. A kiállítás egy olyan embert mutat be, aki messze megelőzte korát. illetve bemutatja az életét körülvevő legendákat is. Akit érdekel, igyekezzen, mert már csak november közepéig nézheti meg ezt a remek kiállítást.

Martin Munkácsi- Kiállítás – Budapest, Művészetek Palotája 2010. október 7 – 2011. január 9.


A kolozsvári születésű Munkácsi Márton, azaz Martin Munkácsi a modern fotózsurnalizmus egyik legnagyobb úttörője és egyben korának legjobban fizetett sztárfotográfusa volt. Sikerének fő állomásai: Budapesten, Berlinben és New Yorkban.

Olyan meghatározó magazinoknak dolgozott, mint: a Pesti Napló, a Berliner Illustrirte Zeitung, a Harper’s Bazaar, a Life vagy a Ladies’ Home Journal. Sportolókat és táncosokat fényképezett, kivezette a divatfényképészetet a műteremből és sajátos látásmódjával mozgásba hozta a fényképészet statikus médiumát.

Design Passage – Budapest, 2010. november 4 - 30.

Használd okosan a természet értékeit! - sarkall mindenkit az Öko Design Kiállítás. Arra keresik a szervezők a választ, miként szolgálja a design az élhető és fenntartható városi létet. Céljuk, hogy környezettudatos gondolkodásra és viselkedésre ösztönözzék az embereket.

A látogatók megnézhetik a magyar divat- és formatervezők által újrahasznosított anyagból készült munkáit. A Jógacentrum jóvoltából jógázhatnak a vendégek, a szerda és a vasárnap pedig a mozié. Péntek, szombat a divat szerelmeseié, a kifutón az őszi-téli kollekció darabjai vonulnak majd fel. Szerdán a mozi mellett még a színházé, vasárnap pedig a családé a főszerep.

A Pannónia Fesztivál szervezői gondoskodnak a neves zenekarokról, továbbá vár még a design vásár, biopiac, virágvásár, a Pálinka Gourmet, illetve a Bor és Gasztro Gourmet is.

Pannon Ősz a Fertő tónál – 2010. november 4 - 11.

A Fertő tó körül, összesen huszonkét település vesz részt az idei Fenséges Ízek Fesztiválján. Több száz pince tart nyitva november 5-7. között – csak Golsban, 80 pince kínálja régi és új borait. A borkóstolástól kezdve egészen az ínyencek szentélyében elfogyasztott többfogásos menüig, mindenki megtalálja a számára megfelelő programot.

A november 11-e körüli napokban megrendezendő Szent Márton ünnepe és az ehhez kapcsolódó borkeresztelő, illetve a kismartoni hagyományos Márton-napi búcsú számít a borászati-kulináris rendezvénysorozat csúcspontjának.

Balkán Világzenei Fesztivál és IV. Találkozó a Balkán Kapujában – Pécs, 2010. november 4 - 6.

Az Európa Kulturális Fővárosa program három felvezető éve után, immár negyedik alkalommal megrendezett Kelet-Nyugati Átjáró a Balkán-félsziget kulturális sokszínűségét hivatott bemutatni. A fesztivál világzenei koncertekből, művészeti kiállításokból, konferencia-előadásokból és beszélgetésekből fog állni.

Babel Sound & Spices - Világzenei Fesztivál – Budapest, 2010. november 5 - 6.


A Millenáris és a West Balkán területét első alkalommal foglalja el a Babel Sound and Spices világzenei Fesztivál, melynek ideje alatt: zsidó, arab, roma, magyar, francia, és további nemzetek művészei lépnek ugyanarra a színpadra, hogy a békés egymás mellett élés és a társadalmi összefogás mellett kampányoljanak.

A fesztivál célja:  hangsúlyozni a kultúrák közti különbségekben rejlő értékeket, erősítse a társadalom nyitottságát a közeli és távoli és a kisebbségi kultúrák megismerésére, megértésére. A hagyományteremtő rendezvény fókuszában idén az arab-zsidó civilizációs konfliktus, illetve a cigány kisebbség kultúrája kapott kiemelt helyet.

Országos Mikulásfesztivál – Nagykarácsony, 2010. november 5 - 2011. január 6.

A Magyar Mikulás Nagykarácsonyban lakik, vagyis Fejér megye déli részén, ami a fővárostól kilencven kilométerre található. Idén tizenötödik alkalommal kerül megrendezésre a Mikulás Fesztivál 2010. november 5. és 2011. január 6. között. A fesztivál ideje alatt a látogatók felkereshetik dolgozószobájában magát a Mikulást.

Felülhetnek az udvaron kiállított „Csillagjáró Szánra” és megetethetik a szánhúzó szarvasokat, akik nemrégiben három újszülöttel gyarapodtak Az „Ajándék ládikák” meglepetést tartogatnak azok számára, akik otthonról hoznak „csere -bere” ajándékot (például megunt játékot, stb.), azaz kiveszik a ládika tartalmát, és a helyére teszik az ajándékaikat.

A „Jóság kútjába” súgott csínytevések megbocsátást nyernek. Ezen felül kézműves foglalkozások, varázsló műsor, bábjáték, szeretetposta, kiállítások, szalmalabirintus, kisvonat, lovas kocsi, koncertek, színjátékok, bemutatók és Adventi vásár várja a látogatókat.

VI. Nemzetközi Hurkatöltő Fesztivál – Tápiószentmárton, 2010. november 13.

A fesztivál célja a hagyományos falusi disznótorok teremtette étkezési kultúra megőrzése. Három kategóriában nevezhetnek a csapatok: 1. fehérhurka, 2. véreshurka, 3. hurkakülönlegesség. Neves zsűri értékeli a versenyben résztvevő csapatokat, a jelentkezési határidő: 2010. november 5. Hogy a gyerekek se unatkozzanak, számos gyermekprogrammal várják a családosokat. A rendezvény sztárvendége: Tabáni István lesz.

Szent Márton Újborfesztivál és Libator – Szentendre, 2010. november 13 - 14.


Magyarországon egyre többen ünneplik újborral és libával Márton napját. Az ország egyik legsikeresebb Márton-napi eseménye a szentendrei Skanzen újborfesztiválja, ahol fedett és fűtött sátor alatt lehet kóstolni a minőségi újborokat és pálinkákat, a helyben sült libaételeket és az őszi csemegéket. A Márton-játszóban krumplipuskát, írótollat, töklámpást és lampiont lehet készíteni.

Advent a Natúrparkban - Kézműves Kiállítás és Vásár – Kőszeg, 2010. november 19 - december 19.

Az Adventi rendezvények közül a kőszegi az első. Az idén ismét megrendezésre kerülő kézműves karácsony, az Advent a Natúrparkban címet viseli. A kiállításon és vásáron kifejezetten natúr termékeket lehet vásárolni – kiváló természetes, kerámiákat, míves textíliákat, csuhé- és szalmabábukat, karácsonyfadíszeket, festményeket és bőrből készült képeket.

IX. Keleti Táncok Fesztiválja – Budapest, 2010. november 20.

Kilencedik alkalommal rendezik meg ezt a fesztivált, szakítva az eddigi hagyományokkal, idén minden csoport egy mesével is készül az estére. Tervük, hogy igazi táncszínházzá alakuljon a fesztivál és a közönséget a táncokon túl a mesés kelet „ezeregy éjszaka birodalmába” is bevezessék.

A rendezvény egész ideje alatt „Egyiptomi Életképek”címmel kiállítás várja a vendégeket, ahol megtekinthetik a különböző papíruszokat és a Kabíri Szönyegház termékeit, illetve ezeket meg is vásárolhatják. Ezenkívül a „keleti bazár” keretein belül, arab tea és vízipipa kóstolásra is lehetőség nyílik.

Dóm Téri Advent – Szeged, 2010. november 26 - december 23.


November végén kigyúlnak az adventi gyertyák az óriás koszorún és a forralt bor illata keveredik a kenyérlángoséval, és mesteremberek kínálják portékáikat. Hogy a karácsonyi hangulat senkit se kerüljön el, betlehemezők járnak-kelnek a vendégek között. A szegedi Dóm téren egy kétszáz személyes bálaszínház is helyet kap, ahová igényes zenei és színházi előadások is beköltöznek majd.

Advent Szentendrén – Szentendre, 2010. november 28 - december 31.


Az adventi időszakban olyan hagyományos rendezvények várják a látogatókat Szentendrén, mint a gyertyagyújtás, karácsonyi hangverseny, tűzijáték és utcabál. Az adventi vásár, a jól bevált Dumtsa Jenő utcában lesz.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását