2024. május 12. - Pongrác

A pécsiek örülnek a kulturálsi programoknak

A pécsiek döntő többsége pozitívan ítéli meg a város Európa Kulturális Fővárosa (EKF) programját egy közelmúltban végzett közvélemény-kutatás szerint, melynek eredményeiről a készítők sajtótájékoztató keretében számoltak be kedden, a baranyai megyeszékhelyen.
2010. október 5. kedd 15:23 - HírExtra
"A megkérdezettek 85 százaléka egyetértett azzal, hogy 2010-ben Pécs Európa kulturális fővárosa, 70 százaléka pedig biztos abban, hogy a rendezvények összességében kedvező hatással vannak a város kulturális életére, s emellett társadalmi gazdasági életére is" - mondta el Kákai László, a Pécsi Tudományegyetem Politikai Tanulmányok Tanszékének docense.

Beszámolt arról, hogy a tanszék és a Pólusok Társadalmi Egyesület idén júniusban félezer, 18-40 év közötti pécsit kérdezett meg kérdőíves módszerrel az EKF-programról. A nyilatkozók 86 százaléka mondta azt, hogy a projekt jó irányban halad, a korábban felmerülő nehézségekért az önkormányzatot, a kormányt és a közgyűlést teszik felelőssé.

Kákai László szólt arról is, hogy a pécsiek többsége szerint a pártpolitika nagy szerepet játszott a kulturális főváros projekttel kapcsolatos döntésekben. Úgy ítélték meg, hogy a program irányításában a Pécs2010 Menedzsment Központnak és Páva Zsolt polgármesternek van a legnagyobb befolyása, mellettük az Európai Uniónak van még nagyobb ráhatása a rendezvénysorozat menetére.

A szakértelem tekintetében az Európai Unió és a menedzsment központ vezeti a listát, Páva Zsoltnak a közepesnél valamivel nagyobb hozzáértést tulajdonítanak az emberek.

A megkérdezettek 52 százaléka látta úgy, hogy az EKF beruházásai teljesen, vagy nagyrészt a pécsi elképzeléseket tükrözik, 36 százaléka szerint a helyi ötletek csak kis részben tudnak érvényesülni. A válaszadók 44 százaléka azt gondolja: az önkormányzat nagy önállósággal rendelkezik az EKF pénzügyi kérdései kapcsán, ugyanilyen arányban vélekedtek úgy, hogy a városvezetésnek csak kismértékű pénzügyi mozgástere van.

Kákai László az MTI-nek azt mondta: 2006-ban is készült egy, az EKF-fel kapcsolatos felmérés, ahhoz képest a mostani kutatás sokkal kedvezőbb eredményeket hozott.

"A fordulat két évvel ezelőtt következett be, a lakosság nagy része attól az évtől kezdte pozitívnak látni a programot. Az emberek úgy érezték, a város nyitottabb, kulturális élete színesebb lett, fejlődik a kulturális infrastruktúrája, közlekedése, s nagy reményeket támasztottak a munkalehetőségek irányába is" - közölte.

A docens megjegyezte, hogy vannak ugyanakkor félelmek is. Elsősorban a magasabb iskolai végzettségűek aggódnak, hogy a beruházások túlzottan nagy anyagi terhet jelentenek Pécs számára.

Kákai László elmondta: kíváncsiak rá, hogy a pécsiek optimizmusa kitart-e a jövőben is, ezért két év múlva újabb közvélemény-kutatást végeznek a témában.

Páva Zsolt, Pécs fideszes polgármestere az MTI érdeklődésére imponálónak nevezte a kutatás eredményeit különösen annak fényében, hogy a város "milyen mélyről indult", s hova jutott el.
"A fejekben is változás történt, a pécsiek a kudarcos előkészületek után az EKF mellé álltak és ez mindenképpen fontos számunkra" - hangoztatta a politikus.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását