2024. április 27. - Zita

Nicolas Frize meghökkentő produkciói

Rendhagyó koncertekre, meghökkentő produkciókra készül nyolcvan önkéntes zenekedvelő közreműködésével Nicolas Frize kortárs zeneszerző a hétvégén a baranyai megyeszékhelyen.
2010. október 17. vasárnap 08:40 - HírExtra
A nagy nemzetközi hírnévnek örvendő francia művész tavalyi pécsi látogatásának benyomásai alapján tervezte zenei performanszait a város különböző pontjaira. Minden zenész minden testrészével játszik, így a kezével, az ujjaival, a csípőjével, a lábaival, vagy akár a hónaljával - közölte a Pécs2010 sajtóiroda az MTI-vel.

Szombaton este a pécsi Kossuth téren A repülő gyermek című performansz keretében egy-egy gyermek hárfával kísért énekét élvezhetik az arra járók: egy toronyból különböző zenei stílushoz tartozó darabok - operadallamok, énekek, népzenei részletek - szólalnak meg.
Vasárnap délután két interaktív koncertet is ad Nicolas Frize a Zeneparkban. A test hangja és a hang teste produkcióban a francia zeneszerző pécsi és környékbeli önkéntesekkel dolgozik. Az előadás első felében a testrészek ütődései játsszák a főszerepet a közönség aktív közreműködésével.

A koncert második, interaktív része az énekről, az ének különböző formáiról szól. A szerző a kottát kézzel, élőben, nem a szabványos jelrendszerben, hanem egyértelmű és érthető jeleket használva megfesti, majd kifüggeszti a színpad elejére, így bárki könnyedén csatlakozhat a produkcióhoz.

Nicolas Frize elismert szakértője a hanggal kapcsolatos kutatásoknak. 1991 óta dolgozik egy olyan programban, amelynek célja két francia börtön hangarchívumának restaurálása. Frize az elmúlt időszakban fontos kutatásokat végzett hangszerkészítés terén is, amelyek során több mint nyolcszáz hangszert hozott létre porcelánból. Gyakran komponál zenét színházi és táncelőadásokhoz, filmekhez vagy kiállításokhoz. A francia kortárs zeneszerző az utóbbi húsz évben a világ minden részén elbűvölte performanszaival a nagyközönséget - közölte a Pécs2010 sajtóiroda.



Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását