2024. május 9. - Gergely

Szenzáció!Átrepülte Svájcot a napelemes repülőgép!

Átrepülte Svájcot a Föld körüli útra készülő napelemes repülőgép, amely idén nyáron történelmi jelentőségű próbaútján az éjszakai órákat is magában foglalva 24 órát töltött levegőben.
2010. szeptember 22. szerda 22:43 - HírExtra
Bertrand Piccard kalandkereső léghajós Solar Impulse nevű napelemes repülőgépének szerdai tesztrepülésével azt kívánta bemutatni, hogy a kizárólag napenergiát használó különleges légi jármű a nemzetközi légikikötők forgalmához igazodva, a menetrendszerinti járatok zavarása nélkül is képes közlekedni.

A Solar Impulse a talajszinttől számítva 150-300 méteres magasságban óránkénti 50 kilométeres sebességgel tette meg a Zürichig tartó utat. A napelemes repülő 45 percig tartózkodott a nemzetközi repülőtér kifutóján, mielőtt visszaindult volna a 270 kilométeres távolságra lévő payernei katonai bázisra.

Az eredeti foglalkozását tekintve pszichiáter férfi azt tervezi, hogy a Solar Impulse-szal 2013-ban, de legkésőbb 2014-ben megkerüli a világot. A napelemes, karbonszálas repülő szárnyfesztávolsága 63,4 méter, súlya mindössze 1600 kilogramm. A szárnyak felületén 12 ezer szilíciumcellát helyeztek el, azok gyűjtik be a Nap energiáját a négy, egyenként 10 lőerős villanymotor működtetésére.

A rekordnak számító júliusi próbarepülés során a különleges szerkezet 8500 méteres magasságig emelkedett, és ezen a szinten maradt napnyugtáig. A gépnek ez idő alatt kellett összegyűjtenie annyi energiát, hogy éjszaka is a levegőben tudjon maradni. Napnyugta után mintegy két órával a Solar Impulse 1500 méterre süllyedt, és az éjszakát ezen a magasságon repülte végig.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását