2024. május 4. - Mónika, Flórián

A repülőgép-szimulátorokban van a hiba

A pilóták oktatására használt repülőgép-szimulátorok hibái miatt vesztette életét az amerikai légitársaságok légi baleseteiben az elmúlt egy évtizedben meghalt 522 utas több mint fele - jelentette kedden a USA Today napilap a szövetségi balesti statisztikákra hivatkozva.
2010. szeptember 1. szerda 08:02 - HírExtra
A szimulátoros kiképzés ugyan sok ezer utas életét mentette meg, de az amerikai közlekedésbiztonsági testület(NTSB) szerint az oktatóberendezések hibái miatt olyan téves beidegződések alakulhatnak ki a pilótákban, amelyek néhány ritka, de kritikus esetben végzetesnek bizonyulhatnak.

Az NTSB nemrégiben az oktatószimulátor hibájának tudta be a Continental Airlines 2008. december 20-án, Denverben bekövetkezett balesetét. A Boeing 737-500-as felszállás közben lesodródott a kifutópályáról és kigyulladt, mert a pilóta

az erős oldalszélben nem tudta felemelni a gépet. Hat ember súlyos sérüléseket szenvedett.
Mint kiderült, a több légitársaság, köztük a Continental szimulátorain a hasonló, nehéz időjárási körülmények között végrehajtott felszállás könnyebbnek tűnik, mint a valóságban.

A közlekedésbiztonsági hatóság megállapította, hogy erre a hiányosságra a gyártók sem a légitársaságokat, sem pedig a kiképzőket nem figyelmeztették előre.

A szimulátorok a 70-es években forradalmasították a pilóták kiképzését. A berendezések minősége azonban a beléjük táplált program megbízhatóságától függ. A jelenlegi szimulátorok pontatlanok, amikor az irányítás alól elszabadult gépek viselkedését modellezik - állítja a napilap. Ennek következtében a polgári repülésben bekövetkezett legtöbb halálos baleset okozóivá váltak.

Az NTSB 1990 óta többször figyelmeztetett, hogy a szimulátorok hamis képzeteket keltenek a pilótákban a repülőgépek működésével kapcsolatban. 2010-ben a testület indítványozta a szövetségi szabályozások módosítását, annak érdekében, hogy a szimulátorok segítségével a pilóták megtanulják visszanyerni az uralmat a gép felett.

A USA Today szerint a szimulátoron begyakorolt rossz rutin miatt halt meg 50 ember a Colgan Air gépének 2009. február 12-én bekövetkezett balesetében. 2001. november 12-én azért halt meg 265 utas, mert az American Airlines pilótája túl durván mozgatta az oldalkormányokat.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását