2024. június 16. - Jusztin

Martonyi: ápolni kell a kulturálsi sokszínűséget

A kulturális és nyelvi sokszínűséget ápolni kell, mivel ez Európa versenyképességének záloga; a Közép-Európai Egyetem (CEU) az eltérő hagyományok, nézőpontok és megközelítések gyűjtőhelye - mondta Martonyi János külügyminiszter az angol nyelvű nemzetközi oktatási intézmény pénteki tanévnyitó ünnepségén Budapesten, az V. kerületi Nádor utcában.
2010. szeptember 17. péntek 16:57 - HírExtra
A kormánynak az a törekvése, hogy Magyarországot és Budapestet intellektuális és kulturális központtá tegye a régióban - mondta Martonyi János az 1991-ben alapított nemzetközi egyetem több száz diákja, továbbá a diplomáciai testület meghívott tagjai előtt.

A külügyminiszter arról beszélt: a világ egyre bizonytalanabb és egyre kevésbé biztonságos hely, "tektonikai elmozdulás" megy végbe a gazdasági és politikai hatalomban, és nagyon nehéz előre jelezni az eseményeket. Meggyőződése szerint a bizonytalanságokat a regionális szemlélet erősítésével lehet csillapítani. "Olyan világra van szükségünk, amelyben a szolidaritás legyőzi az önös érdekeket", ahol nincsenek jó és rossz, hanem egymást segítő szomszédok - mondta.

A sokszínű Közép-Európa szerinte azt jelenti, hogy a térségben élők felismerik, közös érdekeik vannak, erősödik a "regionális tudatosság".

A 2011 első felében esedékes magyar EU-elnökség sarokpontjai között említette a tárcavezető a társadalmi befogadást, a gyerekszegénység elleni küzdelmet, továbbá kiemelte, hogy a romakérdés bonyolult kihívásának kezeléséhez összeurópai stratégiára van szükség.

John Shattuck, a CEU elnök-rektora - aki a negyedik ezen a poszton, egy évvel ezelőtt vette át a CEU irányítását - az intézmény 20. tanévét megnyitva elmondta: idén 134 országból 5359-en jelentkeztek az egyetemre, ez 30 százalékkal több, mint a korábbi években. Közülük 597 diák, a jelentkezők 11 százaléka kezdheti meg felsőfokú tanulmányait. Az egyetemen tanuló diákok egyötöde és az oktatói kar 35 százaléka magyar.

A neves jogvédő - aki Bill Clinton elnöksége idején amerikai külügyi államtitkár-helyettesként dolgozott, később az Egyesült Államok prágai nagykövete volt, és közreműködött a boszniai háborút lezáró daytoni békeszerződés előkészítésében - felidézte: a CEU alapításának gondolata Közép-Kelet-Európa "nagy átalakulása" idején született meg.

"Az a küldetésünk, hogy tanítsuk és kutassuk azt, ami egy társadalmat nyitottá tesz" - mondta. Megjegyezte, a nyitott társadalom elveit ma olyan kihívások érik, mint a globális gazdasági válság, a demokrácia és az emberi jogok helyzetének romlása, az etnikai, vallási diszkrimináció és viszályok kiújulása, továbbá egy új önkényuralmi kormányzás erősödése, a "nacionalizmus szirénhangja".

Az Egyesült Államok, az Európai Unió és Magyarország hatóságai által is elismert oktatási intézmény rektora kiemelte: a CEU-nak mindenekelőtt a kritikai gondolkodás erősítésével kell reagálnia a nyitott társadalmat érő kihívásokra.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását