2024. június 16. - Jusztin

Martonyi bemutatta a magyar törekvéseket

Bemutatta a magyar európai uniós elnökség törekvéseit Martonyi János az osztrák külképviselet-vezetők előtt hétfőn Bécsben, a diplomaták éves értekezletének vendégeként.
2010. szeptember 6. hétfő 20:03 - HírExtra
Az előadását követő sajtótájékoztatón a külügyminiszter jelképes és gyakorlati szempontból is lényegesnek nevezte, hogy beszédet tarthatott az értekezleten. Mint mondta, egyfelől rendkívüli megtiszteltetésnek tartja a meghívást, amely jól kifejezi a két ország közti kapcsolatok szintjét. Másfelől konkrét lehetőségnek látja arra, hogy a diplomáciai képviseletek szintjén is együttműködjön Ausztria és Magyarország a magyar elnökségből fakadó feladatok megoldásában.

Az elnökség alatt a magyar érdekek azonosak az európai integráció erősítéséhez és mélyítéséhez fűződő érdekekkel, és ennek fényében a legfontosabb magyar érdek az, hogy az elnökségből fakadó feladatokat a lehető legjobban ellássa Magyarország - mondta Martonyi. "Ha eleget tudunk tenni ennek a kihívásnak, akkor erősítjük az ország tekintélyét, szerepét, befolyását az európai integráción belül és ez a legfontosabb magyar érdek" - fejtette ki a külügyminiszter.

Osztrák kollégája, Michael Spindelegger kiemelte az európai intézményeket illető kérdésekben való együttműködést is, különösképpen a létrejövőfélben lévő Európai Külügyi Képviselettel kapcsolatban. Ezzel összefüggésben rámutatott, hogy a jelenlegi osztrák külpolitika földrajzilag következetesen a Duna menti országokra és a Fekete-tenger térségének országaira összpontosít.

A két külügyminiszter kiemelte azt is, hogy Ausztria és Magyarország fokozni akarja külképviseleti együttműködését. Jelenleg öt közös vízumkiadó állomásuk működik, emellett hat helyen látja el a két ország egymás vízumképviseletét a schengeni térségen kívüli országokkal szemben.

A konzuli együttműködés fokozásának szándékát a két külügyminiszter már Martonyi első hivatalos ausztriai látogatása során, júliusban is jelezte. Mindkét külügyi tárcánál dolgoznak azon, hogy hogyan lehet ezt az együttműködést továbbfejleszteni. A szorosabb együttműködésnek költségvetési okok mellett politikai üzenete is van - mondta Martonyi János.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását