2024. május 15. - Zsófia, Szonja

Válság végén, krízis előtt?

Megint zuhant a forint, évtizedes mélyponton a tőzsdecégek profitja. A világszerte rettegett „W” alakú recessziótól való félelmek pedig itthon is beigazolódhatnak.
2010. szeptember 3. péntek 20:59 - Bakos András
A rettegett W
A W alakú recesszió, vagy több mélypontú recesszió esetén a gazdaság rövid növekedési periódus után újra visszazuhan a krízis állapotába. A közgazdászok tipikus példaként az 1980-as években az Egyesült Államokat említik, amikor az 1980 februárjában bekövetkezett mélypont után 1981 júliusában majd 1982 novemberében kétszer is visszatért a recesszió.
A tőzsdei gyorsjelentések szerint mindössze 116 milliárd nyeresége volt a Budapesti Értéktőzsde „A” kategóriás társaságainak – áll a Napi Gazdaság szerdai számában. A kínzó profitínség miatt így akár újbóli válság is bekövetkezhet.

A HírExtra által megkérdezett gazdasági elemző szerint ugyanakkor ezek a félelmek a mostani gazdasági helyzet tükrében eltúlzottnak mondhatók. Déri Viktorral, a Budapesti Értéktőzsde kereskedési bizottságának volt elnökével beszélgettünk.

Mostanában sokat lehet hallani, hogy a gazdasági recesszió után rögtön újabb krízis következhet. Mi lehet ennek a valószínűsége?

Bár a több mélypontú recessziótól való félelmek már az amerikai piacok év eleji megrendülése óta felerősödtek, rövidtávon nem hiszem, hogy másodszorra is visszaesne a gazdaság. Ugyan a krízisből való kilábalás a vártnál lassabban következhet majd be, a hazai és külföldi piac magára találásának jelei egyértelműen látszanak.

Mikorra várható a válság vége?


A világot sújtó hitel és pénzpiaci válság már tavaly év közepén véget ért, a hazai gazdaság pedig 2011-ben állhat újra növekedési pályára.

Nehezebb lesz túllépnünk a válságon, mint a szomszédos országoknak?


Nem vagyunk rosszabb helyzetben, mint a környező államok. Sokan Romániát is „bezzegországnak” tartják, de a gazdasági növekedéssel ott jóval nagyobb problémák vannak, mint nálunk. Számunkra a nagy európai államok, különösen a német gazdaság helyreállása bizonyulhat kulcsfontosságúnak. A recesszió ugyanakkor 5-8 éven belül újra is termelheti önmagát, hiszen strukturális változás jelei eddig sehol sem látszanak. Ezért hiába lendül fel a gazdaság, ha a vásárlóerőt továbbra is hitelből próbálják megteremteni.

Mi lehet a követendő gazdaságpolitika?

A pénzvilágban és az iparban egyaránt strukturális változások szükségesek, hiszen a gazdaságok csak így állhatnak fenntartható növekedési pályára. A pénzpiac területén pedig a felügyeleteknek nem szabadna megengedni, hogy a különböző kötvényekbe konvertált hiteleket jelentős tartalékképzés nélkül további derivátumok formájában a pénzpiacon forgalomba lehessen hozni, hiszen ezek valódi értéke, és forrásköltsége szinte megállapíthatatlan.

Milyen szerepe lehet ebben az államnak?

Erős állami szabályozásra van szükség, hiszen az országoknak a bankok helyreállításában is komoly szerepe volt. A hazai mezőgazdaság és feldolgozóipar erősítése ugyanakkor létfontosságú, hiszen a nagyobb cégeknek itthon kell megtermelniük a profitot.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását