2024. május 13. - Szervác, Imola

A művészeti életet elkerülte a válság

A korábbi negatív jóslatok ellenére és a gazdasági válságnak fittyet hányva idén is virágzik a művészeti élet a berlini galériákban - élénkebben, színesebben, elevenebben, mint valaha.
2010. augusztus 7. szombat 16:10 - HírExtra
A Berlini Galériák Szervezete (LVBG) jelenleg 470 galériát számlál, ötvennel többet, mint két évvel ezelőtt, a gazdasági válság kirobbanásakor.

"Berlin Európa legfontosabb művészeti piaca, csak New Yorkkal és Londonnal hasonlítható össze" - fejezte ki rajongását Werner Tammen, a szervezet elnöke, aki galériatulajdonosként harmincéves tapasztalattal rendelkezik.

Az egyik legkülönlegesebb helyszínnel egy svájci házaspár, Lorenz Huber és Vanessa Huber-Christen galériája rendelkezik. A Galerie unter Berlin (Galéria Berlin alatt) valóban nyolc méterrel a föld alatt, az egykori Königstadt sörfőzde ma már műemlékvédelem alatt álló boltívei között kínál 500 négyzetméternyi kiállítóteret a műfajokon átívelő művészetnek.

Huber elmondta: szeptember 9-től minden egyes kiállításon és performanszban legalább két, egymással kölcsönhatásba lépő művészi forma képviseli majd magát.

Számos kiváló múzeum, kiállítás, galéria és művész csábítja turisták milliót a német fővárosba - fejtette ki Tammer. Berlin bővelkedik magángyűjteményekben is: ilyen Thomas Olbricht Collectors Room nevű gyűjteménye, a Haubrokshows vagy Christian Boros gyűjteménye, amely a birodalmi vasút egyik bunkerjében, háromezer négyzetméteren kapott helyet.

Az LVBG becslései szerint mintegy tízezer művész él Berlinben, jelenlétük fokozza a példa nélküli, kreatív atmoszférát. Olyan ismert művészeknek van itt műtermük, mint Olafur Eliasson, John Bock és Isa Genzken. Daniel Richter festő is nemrég jelentette be, hogy Hamburgból Berlinbe teszi át székhelyét.

Nemzetközi sztárok művei is láthatóak a nagy berlini kiállítótermekben. A londoni Haunch of Venison berlini galériájában Damien Hurst és Michael Joo kiállítása után szeptember 10-től Yoko Ono filmekből, hangfelvételekből és szobrokból összeállított, Az ajándék című installációja látható.

A Galerie Mensing is nemrég nyitotta meg második berlini galériáját, ahol elsőként az amerikai neo pop-art ikon, Romero Britto Color is my world című tárlata látható.

Berlinben összesen ötven galéria működik, számos közülük igazán különleges, egyedülálló műalkotásokat kínál és mutat be. A galériák forgalma azonban csupán harminc százalékban köszönhető a berliniek művészetpártoló szenvedélyének: a befolyó pénz több mint kétharmada külföldi vásárlóktól származik.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását