2024. június 16. - Jusztin

Nógrádi: "A kínai kapcsolatokat veszélyeztetni bűn"

Magyarország mintegy 3,2 milliárd forintot költ arra, hogy részt vegyen a anghaji Világkiállításon. Nógrádi György szerint kutyakötelességünk kihasználni a jó kínai-magyar viszonyt.
2010. augusztus 10. kedd 07:29 - Telkes Árpád
A részvétel a fontos?

A Magyar Hírlap értesülései szerint a Sanghaji Világkiállításon való magyar részvételről már a napokban elkészül a Kormányzati Ellenőrési Hivatal jelentése. A vizsgálatot a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium kezdeményezte. A kivitelezés 2,5 milliárd forintba került, tehát 700 millió forint más, szakértői és tanácsadói munkára ment el.

A korábbi kormány a fontosnak tartotta a világkiállításon való részvételt. Reménykedtek benne, hogy az expo segíthet kínai befeketetőket Magyarországra csalni, csakúgy mint a turizmust felélénkíteni. Nem biztos viszont, hogy egy pavilon szükséges ehhez.

„A kínaiak mindig is különleges kapcsolatot éreztek irántunk, ez már a szociaizmusban is így volt. Ennek egyik oka, hogy a kínaiak abból indulnak ki – persze itt mindig bele lehet menni, igazuk van-e vagy sem – hogy a magyarok Kínából származnak. Az 1968-as gazdasági mechanizmust is különös érdeklődéssel figyelték tekintettel arra, abból mit vehet át Kína” – nyilatkozta lapunknak Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő.
Kína
Kína a világ legősibb folyamatos civilizációja, amely már mint az ókorban önálló kulturális egységet alkotott, és igen fejlettnek számított. Számos, Európában csak jóval később megismert találmány (iránytű, papír, nyomtatás, puskapor, porcelán, selyem) már az ókorban ismert volt Kínában. Az egységes birodalom (i. e. 221-es) megalakulása óta lényegében egységben, a különböző dinasztiák vezetésével és a többi kultúrától elzárva fejlődött egészen a 19. századig, amikor is az angolok félgyarmati sorba taszították. Egészen a 20. század közepéig a különböző nagy- és középhatalmaknak kiszolgáltatva, közben egy rendszerváltást átélve, 1949-ben a szárazföldön ismét beköszönt az egység, megalakul a jelenleg is fennálló Kínai Népköztársaság, az ellenzék kiszorul Tajvan szigetére.Az alapvetően szoros kapcsolat előnyünkre is vállhat a közeljövőben, hiszen Kína 2027-re a világ legnagyobb GDP-jét előálltó országgá válik. Ez a kötődés nem csupán a szocializmusban tartott, hanem a mai napig is erős gazdasági viszonyt ápolunk az ázsiai országgal.

Kéz a kézben

„Az elmúlt években drasztikusan nőtt a magyar-kínai külkereskedelem és végre a magyar export is drasztikusan növekedett Kína felé. A korábbi elképesztő kínai exportfölény Magyarországgal szemben csökkent. A kínai kereskedelem térségi központja számára hazánkat képzelik el, ezt pedig ki kell használnunk. Magyarország számára óriási lehetőség a kínai piac. A lényeg, hogy Kína egyes tartományaira kell árucikkekkel koncentrálni, nem Kína egészére.” – kommentálta a HírExtrának Nógrádi.

„Pozitívan állnak hozzánk és ezzel élnünk kell. Teljesen nyilvánvaló, hogy az új Fidesz-kormány kiemelt szerepet fog szánni a kínai piacnak, ennek megfelelően fog Kínához viszonyulni. Jelenleg a pekingi nagykövetség a legnagyobb nagykövetségünk az Európai Unión kívül. Nagyobb mint a moszkvai vagy washingtoni. Sorra nyitjuk a konzulátusokat Kína olyan területein ahol akár húsz millióan is élnek. Óriási az érdeklődés Magyarország felé és ezt nekünk kutyakötelességünk kihasználni” – erősítette meg a biztonságpolitikai szakértő.

Sokszínű kapcsolat

Nógrádi György szerint a gazdasági kapcsolatok mellett egyre fontosabb szerepet játszanak a társadalmiak is: „Egyre több magyar tanul kínaiul. Ma már a kínai konzulátusokon dolgozó emberek döntő része beszéli a nyelvet. Egyre több magyar jár kínai egyetemre.”

Ahhoz azonban, hogy minél gyümölcsözőbb lehessen a kínai-magyar együttműködés még sokat kell alakulnunk.

„A kínai piacon ma mindenki ott van aki számít. Kína 2-3 éven belül felhagy a „gagyi” termékek exportjával, ezt a termékcsoportot átveszi Brazília, Nigéria, Vietnám és más országok. Fel kell készülnünk technológiai és tudományos együttműködésre Kínával, amiben még el vagyunk maradva” – emlékeztetett Nógrádi György.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását