2024. május 18. - Erik, Alexandra

Elhunyt Suso Cecchi D'Amico

íz nappal 96. születésnapja után, szombaton elhunyt Suso Cecchi D'Amico legendás olasz forgatókönyvírónő, az olasz neorealizmus számos remekművének, köztük a Biciklitolvajoknak vagy a Rocco és fivéreinek szerzője.
2010. augusztus 1. vasárnap 20:38 - HírExtra
A forgatókönyvírók királynőjeként is emlegetett Cecchi D,Amico 1946 óta több mint 110 forgatókönyvet írt és az olasz film olyan óriásaival dolgozott együtt, mint Luchino Visconti, Vittorio de Sica vagy Michelangelo Antonioni. Az Emilio Cecchi író, filmkritikus és Leonetta Pieraccini festőnő gyermekeként Rómában 1914-ben született Suso Cecchi D'Amico az angol kultúra hatása alatt nevelkedett, polgári miliőben. A lázadó természetű és elkötelezetten antifasiszta nő a második világháború után kezdte forgatókönyvírói pályafutását és Vittorio de Sica 1948-as remekműve, a Biciklitolvajok társszerzőjeként aratta első, átütő sikerét. (Az ő ötlete volt a biciklilopás motívuma.)
1Munkássága főleg Luchino Viscontihoz kötődik, ő írta olyan nagyszerű alkotásainak forgatókönyvét, mint a Senso, a Rocco és fivérei, A párduc vagy a Ludwig - Visconti utolsó három filmjének a forgatásában is jelentékenyen küzreműködött -, de az ő nevéhez fűződnek például Franco Zeffirelli olyan remekművei is, mint a Napfivér, Holdnővér vagy a Názáreti Jézus.
Cecchi D,Amicónak különös tehetsége volt irodalmi alkotások filmmé változtatásához; olyan nagy írók műveit adaptálta, mint Cesare Pavese, Giuseppe Tomasi di Lampedusa vagy Albert Camus. "Sohasem szabad egy regényhez hű maradni, ha azt akarjuk, hogy üzenete a filmben is átjöjjön" - szokta mondani.
A velencei filmfesztivál 1994-ben Arany Oroszlánnal ismerte el életművét. Mario Monicelli Casanova 70 című filmje kapcsán Oscar-díjra is jelölték a rendezővel és Tonino Guerrával együtt.
Fedele D'Amico zenekutatóval kötött házasságából három gyermeke született.
Giorgio Napolitano olasz államfő "az olasz film egyik legjobb korszakának kiemelkedő főszereplőjeként" méltatta a július 31-én elhunyt forgatókönyvírót.
Claudia Cardinale, A párduc főszereplőnője azt mondta róla, hogy "rendkívüli ember, kivételes kultúrájú személyiség" volt, akivel az olasz film aranykorát élte át, "azokat az éveket, amelyekben az olasz film volt a világ filmművészetének fárosza".

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sztárhírek témában
Ön követi a Való Világ hatodik szériáját?
Ezzel kelek és fekszem!
Bele szoktam pillantani, ha időm engedi
Rá-ránézek, de nem foglalkoztat különösebben
Nem nézem
Nem nézem és ellenzem is, népbutításnak tartom!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását