2024. május 5. - Györgyi

Egyetértünk a sztrájkkal

A Magyar Forgatókönyvírók Egyesülete (MFE-HSA) egyetért az amerikai forgatókönyvírók sztrájkjával, de a szervezet egyelőre nem gondolkozik azon, hogy tengerentúli kollégáival szolidaritást vállaljon - közölte Köbli Norbert, az egyesület elnöke pénteken az
2008. január 11. péntek 20:27 - Hírextra

"Egyetértünk a sztrájkkal, az amerikai kollégák céljaival - reméljük, hogy úttörő munkájuk jótékony hatással lesz az európai, s így a magyar forgatókönyvírás helyzetére is. Annyit máris elértek, hogy munkabeszüntetésük révén világszerte olyan figyelem vetül a forgatókönyvíró szakmára, mint évtizedek óta nem" - írta az MTI megkeresése nyomán megfogalmazott közleményében Köbli Norbert.
A tavaly október 19-én alakult Magyar Forgatókönyvírók Egyesületéről szólva kifejtette: a szervezet célja a magyar forgatókönyvírók érdekeinek védelme.

Köbli Norbert felsorolta a 11 alapító tag nevét; köztük van Dér Tamás és Krigler Gábor (alelnökök), Divinyi Réka, Esztergályos Krisztina, Fonyódi Tibor, Hegedüs Bálint, Lovas Balázs, Orosz Dénes, Schallinger Richárd, valamint Tokaji Zsolt.

Hozzáfűzte, hogy az elmúlt három hónapban további kilenc forgatókönyvíró csatlakozott a filmes szervezethez: Bereményi Géza, Böszörményi Gyula, Czető Bernát László, Garaczi László, Kis-Szabó Márk, Kovács M. András, Pataki Éva, Szabó Iván és Szekér András.

Az egyesület elnökének tájékoztatása szerint az új tagok felvételéről a tagok összessége, a közgyűlés dönt többségi szavazással. A jelentkezésnek nincs feltétele, a közgyűlés minden jelentkezést egyedileg bírál el.

A hollywoodi forgatókönyvírók tavaly novemberben léptek sztrájkba, mert képviseletüknek nem sikerült megegyezésre jutnia a stúdiókkal az új médiumok bevételeiből követelt részesedésükről. Az írók azért fogtak össze, hogy még idejekorán kivívják maguknak a szerintük őket megillető részesedést az olyan új médiumok bevételeiből, mint a mozifilmek és tévésorozatok DVD-változatai, az internetes showműsorok vagy a mobilokra letölthető műsorok.

Az amerikai forgatókönyvírók munkabeszüntetése miatt vasárnap nem tartják meg a Golden Globe díjátadó gálát, a díjakat sajtótájékoztató keretében adják át. Ha nem születik megállapodás, egyes vélemények szerint veszélybe kerülhet az Oscar-díjkiosztó is.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását