2024. április 26. - Ervin

Civilizációs betegség a stressz?

A stressz egy tipikus városi betegség. Valójában persze nem betegség, hanem azok elindítója. Megkérdeztük Dr. Sebestyén Tamás pszichológust, hogy ő mit tanácsol a stressz kezelésére.
2010. június 28. hétfő 07:19 - Kancsár Edina
A stressz kialakulásának hátterében leggyakrabban a munkahelyi feszültségek és a különböző számonkérések állnak. Leggyakrabban a rohanó életmód, a határidők, az aggódás, a zaj, a tömeg és a szorongás az okozója. Megkérdeztük Dr. Sebestyén Tamás pszichológust, hogy milyen veszélyekkel járhat a stressz és hogyan lehet legegyszerűbben kezelni.

Milyen negatív hatásai vannak a stressznek és milyen betegségek alakulhatnak ki miatta?

Lélektanilag szorongást, különböző agresszív megnyilvánulásokat, orvosi szempontból pedig szívproblémákat, keringési zavarokat, légzési nehézségeket, illetve minden olyan tünetet okozhat melyek megkeserítik az emberek életét. De van jó stressz is, ami segíti az embert alkalmazkodni a nehézségekhez. Tulajdonképpen az egész életünket stresszben éljük le. Ahhoz, hogy valaki meg is betegedjen a stressztől, túl kell lépni egy bizonyos határon akár lelkileg, akár testileg.

Hogyan lehet kezelni a stresszt?

Rengeteg módszert alkalmaznak erre. A legfontosabb, hogy próbáljanak meg életmódot váltani vagy mozgással orvosolni a felgyülemlett feszültséget. Olyan pihenéseket kell beiktatni, ami kicsit kiemeli az embert a stresszhelyzetet okozó környezetből. Ha nincs lehetőség időnként kiszakadni a frusztráló közegből, akkor is szükség van szünetbeiktatásokra. Ha a főnökünk okozza a stresszt akkor viszont nincs megoldás, csak a munkahelyváltás.

Okozhat depressziót a fokozott idegállapot?

Mit csinálunk rosszul?
Túl sok inger éri az átlagembert. Autóinkban folyamatosan szól a rádió, otthonunkban a televízió, mobiljainkon keresztül állandóan elérhetővé válunk, vagyis a magánélet fogalma kezd megszűnni. Ezen kívül számos káros hatás éri még a médiafogyasztókat mind a híreken, mind a reklámokon keresztül.

Éjjel-nappal katasztrófákról, balesetekről, politikai és gazdasági nehézségekről hallani, a reklámok megmondják, hogy mit-hogyan kéne csinálni és ehhez hogyan kellene kinézni. Már így is elegendő lenne a negatív hatás ami minden nap éri  az embereket, de ezt tetézik még a saját problémák is. Ilyen előzményekkel, sokkal rosszabban éljük meg az apróbb nehézségeket is, mint amilyenek valójában.
Ha a stressz nem tartós, akkor csak a lehangoltság szintjéig vezet ez az állapot. A depresszió, mint kialakult betegség csak hosszú ideig tartó, nagy adag stressz esetén alakul ki. Mindig arra kell törekedni, hogy időnként iktassunk be egy kis környezetváltozást, próbáljuk meg elkerülni a stresszt okozó tényezőket és próbáljuk meg hozzászoktatni magunkat a feszültséghez. Ezen kívül még van egy lehetőség, amit a pszichológia is használ, ami nem más, mint a relaxációs-lazítási módszerek.

Természetes lazítás lehet, ha az ember sétál egyet, vagy úszik, vagy olyan sporttevékenységet folytat, melyen keresztül ki tudja adni magából a negatív érzéseit. Vannak akik tánccal vagy zenehallgatással tudnak a legjobban kikapcsolni. Kinek-mi segít. Úgy gondolom, hogy sokaknak épp a jelenleg is zajló világbajnokság közvetítései nyújtják a legjobb alkalmat a stresszoldásra.

***

Mi zajlik bennünk ilyenkor?

Amikor stresszhelyzet miatt a szervezet kilendül a nyugalmi állapotából, akkor fokozottan reagál az ingerekre, ami általában szorongáshoz vezet. Ez az érzés leköti a figyelmet és kínzó félelemmel jár, ami rendkívül káros a szervezetünkre. Gyakran előfordul, hogy a stresszhelyzet haraghoz, az pedig agresszióhoz vezet.

Milyen megoldás van még?

Stressz idején érdemes naponta multivitamint és ásványianyagokat fogyasztani, hiszen ilyenkor ezek ürülnek ki először a szervezetből. Mindenekelőtt szükség van B-vitaminra, ugyanis e vitamin többletfogyasztása erősíti az ideg- és az immunrendszert és a felmerülő fáradtságra is jótékony hatással van. A kálcium és magnéziumfogyasztás is ajánlott, mert oldják az izomfeszültséget.

A vitaminokon kívül stresszoldó gyógynövényeket is alkalmazhatunk (például ginzenggyökeret), mert ezek segítik a szervezet alkalmazkodását és így jobban reagál extrém helyzetekben.

A rendszeresen kávézóknak érdemes csökkentenie a napi kávé bevitelt, mert a koffein is hozzájárul az idegfeszültséghez. Végül nem szabad megfeledkezni a legkézenfekvőbb megoldásról sem, hogy ne féljünk megosztani problémáinkat a családunkkal, barátainkkal.

Nem játék!

Ha a stressz jellegzetes tüneteit veszi észre magán és ezek hosszú idő után sem múlnak el, érdemes szakemberhez fordulni. Ha a tünetek kihatnak az egészségére, kapcsolataira és munkájára, akkor ezt komolyan kell venni!
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

alex28
2010. június 29. 13:51
Igen valóban a sport és a séta és természetessen a vitaminok is sokat segítenek a stressz feloldásában!én is már többször tapasztaltam na meg a barátok társasság is sokat segít!
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását