2024. május 16. - Mózes, Botond

A bálnaszar mentheti meg a földet

Az óriás ámbráscetről kiderült, hogy fontos szövetséges az éghajlatváltozás ellen folytatott küzdelemben. A bálnák ürüléke évente 40 ezer autó üvegházhatásúgáz-kibocsátását semlegesíti - fedezték fel ausztrál biológusok.
2010. június 18. péntek 11:50 - HírExtra
Eddig inkább bűnösnek számítottak a húszméteresre is megnövő tengeri emlősök, mivel nagy mennyiségű széndioxidot lélegeznek ki. Több ausztrál intézmény biológusainak mostani számításai szerint azonban a becsült 12 ezer ámbráscet mindegyike évente ötven tonna vasat bocsát a déli óceánokba, miután megemésztette az általa elfogyasztott halakat és tintahalakat - tudósít a Die Welt című német lap internetes kiadása (http://www.welt.de).

A vas pedig fontos tápanyag a tengerfelszíni plankton számára. A parányi algák széndioxidot vonnak el a légkörből. A kibocsátott trágya révén a cetek évente 400 ezer tonna üvegházhatású gáz lebontásához járulnak hozzá, és ez kétszer annyi, mint amennyit kilélegeznek - írják a kutatók a Proceedings of the Royal Society B című folyóiratban. 200 ezer tonna széndioxid az amerikai környezetvédelmi hivatal, az EPA adatai szerint csaknem negyvenezer személygépkocsi kibocsátásának fele meg. 
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását