2024. május 18. - Erik, Alexandra
Az LMP képviselője, Karácsony Gergely nemrégiben terjesztett be egy - civil szervezetek által kidolgozott - törvényjavaslatot az OGY alkotmányügyi bizottsága elé a kampányfinanszírozás átláthatóvá tételével kapcsolatban. A javaslat azonban nem ment át a bizottságon.
2010. június 10. csütörtök 07:36 - Iván Márton
Karácsony Gergely a törvényjavaslatáról

Karácsony Gergely a javaslat hátterével kapcsolatban tisztába tette, hogy az tulajdonképpen nem is az LMP-é, hanem a Transparency International, a Freedom House és az Eötvös Károly Intézet által tavaly ősszel kidolgozott javaslat. Ezen egyetlen kisebb, technikai jellegű változtatás történt, a parlament változó létszáma miatt – hangsúlyozta a képviselő.

A javaslat lényege, hogy a kampányfinanszírozás átlátható módon történjen. Legfontosabb eleme a nyílt kampányszámla, melyet az LMP már az országgyűlési választások során alkalmazott is. Ez annyit jelent, hogy a pártok kampánybevételei és kiadásai a közvélemény, illetve az Állami Számvevőszék által követhetők legyenek – mondta Karácsony Gergely.

A másik oldala az lenne a javaslatnak, hogy egy rövidebb kampányban csak erről a kampányszámláról lehessen politikai hirdetéseket finanszírozni. A javaslatunk egymilliárd forintos költési plafont határoz meg, ami nagyjából a 2010-es költéseknek megfelel. De a cél nem az, hogy kevesebbet költsenek a pártok, hiszen ha ezt átlátható módon teszik, akkor ennek nincs akadálya. Más kérdés, hogy átláthatóan nagyon nehéz elkölteni ezeket a pénzeket, de ez automatikusan csökkentené is a költéseket – mutatott rá javaslat lényegére az LMP politikusa.

Az alkotmányügyi bizottságban egy nagyon furcsa helyzet alakult ki, mert az ellenzéki képviselők támogatták a javaslat tárgysorozatba vételét. A KDNP-s képviselők is első pillanatban feltették a kezüket, mikor pedig látták, hogy a Fideszesek nem teszik fel a kezüket hirtelen levették. „Ezzel egy röhejes helyzet alakult ki”. „A lényeg az, hogy a kormánytöbbség tartózkodott a szavazásnál – nem merték kimondani, hogy nem akarnak tiszta vizet önteni a pohárba, de nem is támogatták a javaslatot” – jellemezte a bizottsági szavazás körülményeit Karácsony Gergely.

„Mi azonban nem adjuk fel a küzdelmet és megvárjuk a választójogi törvény módosítását és az új helyzetre vonatkozóan újra be fogjuk adni a javaslatot” – mondta Karácsony. Ha nem megy át az alkotmányügyi bizottságon, akkor elképzelhető, hogy a frakció így is plenáris elé viszi a javaslatot, hogy szavazhasson róla a ház. „Biztos, hogy még dolgozunk a javaslaton, de a lényeg ugyan az marad” – hangsúlyozta az LMP képviselője.

Arra a kérdésre vonatkozóan, hogy a maximális összeg maradna-e egymilliárd forint Karácsony Gergely a következőket mondta. „Valószínűnek tartom, hogy maradna ez a maximális összeg. egyszerűen csak technikai jellegű módosításokkal fogunk élni. A választási eljárásról szóló törvény június 21-22-én kerül a parlament elé, mely érinteni fogja ezt a javaslatot is. Ez nyilván ősszel kerülhet majd újra az alkotmányügyi bizottság elé”.

A képviselő a javaslattal kapcsolatban elmondta, hogy „egy komplett javaslatot vettünk át a civil szervezetektől”. Ez pedig annyiban tér el az LMP-étől, hogy képviselőnként ötmillió forintot lehet költeni, ez azonban egy 386 fős parlamentre volt kalibrálva. „De mivel ez változni fog, ezért egymilliárd forintban határoztuk meg a limitet a javaslatunkban” – mondta a képviselő.

A Fidesz az előző ciklusban már benyújtott egy hasonló tartalmú javaslatot, melyet akkor Répássy Róbert jegyzett. Ezzel kapcsolatban Karácsony Gergely megjegyezte, hogy a Fidesz szavakban elkötelezett az ügy mellett, ám ez a tettekben nem igazán mutatkozik meg. Ezzel kapcsolatban azt is hozzátette, hogy a jelenlegi 386 milliós kampányköltési limitet az idei kampányban is többszörösen túllépte a jelenlegi kormányzó párt.

Balsai István: „Nem időszerű”

Kampányköltések 2010-ben
A jelenlegi szabályozás szerint a pártok képviselői helyenként egymillió forintot költhetnek, azaz összesen 386 millió forintot.
tényleges költések (millió forint):
Fidesz: 1289, 126
MSZP: 1159, 074
Jobbik: 276, 871
LMP: 259, 184
MDF: 243, 382
SZDSZ: 32, 64
kepmutatas.hu
Nem időszerű most ez a javaslat a Fidesz szerint, a bizottság érdemben nem foglalkozott a javaslattal. Érdekes módon egy hónappal a választások után vált ez fontossá. A bizottsági elnök annyit előrebocsájtott, hogy átfogó szabályozást kívánnak bevezetni a kérdéssel kapcsolatban, melyre két éven belül kerül sor. Mondta el megkeresésünkre az alkotmányügyi bizottság fideszes elnöke.

Rubovszky György: „2014-ben lesz aktuális legközelebb”

A KDNP képviselője, az alkotmányügyi bizottság tagja elmondta, hogy az üggyel kapcsolatban önálló kiforrott álláspontjuk van. Ennek a javaslatnak egy része, mely határidőket érint már keresztül is ment az országgyűlésen, míg a kampányfinanszírozási kérdésekben kormány-előterjesztésként kívánnak lépni. A képviselő arra is rámutatott, hogy ez egy évek óta tartó vita, ami megmagyarázza, hogy a kormánypártok képviselői miért is tartózkodtak a bizottsági szavazáson.

Akkor hogy lehet, hogy Karácsony Gergely képviselő úr azt nyilatkozta, hogy a KDNP-s képviselők először feltették a kezüket a javaslat támogatásánál, majd pedig lényegében a Fidesz nyomására mégsem támogatták azt kérdeztük. A képviselő elmondta, hogy „ilyen nem volt, hogy a Fidesz nyomására tartózkodtunk volna. Egyébként én nem emlékszem rá, hogy feltettem volna a kezem. Nem tudom, honnan szedi ezeket Karácsony képviselő úr”.

A kormány részéről az üggyel kapcsolatos konkrét javaslatra vonatkozóan Rubovszky György a következőket mondta. „Ez jelen pillanatban abszolút nem sürgős – mivel ez az önkormányzati kampányt nem érinti – legközelebb 2014-ben lesz aktuális. Az inkább sürgős, amit tegnap a miniszterelnök bejelentett, miszerint a párttámogatások tizenöt százalékkal csökkennek, hiszen az most aktuális”.

Mit gondolnak minderről az ötletgazdák?

A Transparency International ügyvezető igazgatója Alexa Noémi szakmailag egyetért azzal, hogy az LMP átvette a javaslatot. Politikailag azonban nem ilyen egyszerű a helyzet. A Transparency szakértője elmondta, hogy jelen helyzetben az önkormányzati választás előtt nem sok esélyt lát egy ilyen törvény elfogadására. Az MSZP már egyszer benyújtotta ezt a javaslatot, de szintén rosszul időzített, hiszen februárban az országgyűlési kampány időszakában került erre sor. Alexa Noémi elmondta, hogy a Transparency International-t nem keresték meg a pártok, ám mivel közhasznú tevékenységet folytató szervezet és a javaslat teljesen publikus ezért azt nyugodtan fel lehet használni. A szakértő is megerősítette, hogy a javaslatot az LMP gyakorlatilag csak technikai szempontból módosította.

Alexa Noémi azonban világossá tette, hogy az általuk kidolgozott javaslat nem csak az országgyűlési, de az önkormányzati kampányra is vonatkozik. Szemben azzal, amit Rubovszky György a KDNP képviselője mondott. A szakértő elmondta, hogyha a politikai akarat meglenne, akár még az önkormányzati választások előtt is át lehetne vinni a javaslatot, ám ennek reális politikai esélye nem sok jelen helyzetben.

A Transparency munkatársa azzal sem értett egyet, hogy a pártfinanszírozás sokkal akutabb kérdés lenne, mint a kampányfinanszírozás és átláthatóság. Rámutatott, hogy a pártok állami támogatásának csökkentése - melyet Orbán Viktor miniszterelnök a tegnapi akcióterv keretein belül bejelentett – nem segít abban, hogy átláthatóvá váljon, hogy a pártoknak a kampány során honnan van pénze a kampánykiadásokra. „Fogalmunk nincs, hogy melyik párt honnan szedi a pénzét az óriásplakátokra és a tévéhirdetésekre, de biztos, hogy erre az állami támogatás nem elég”. A bevallott magánadományok sem fedezik ezt, sem a Fidesz, sem az MSZP esetében, ahogy az a kepmutatas.hu honlapon látható. A pártoknak nyújtott költségvetési támogatás csökkentése semmit nem old meg ebből a problémakörből. „Ez egy jól eladható dolog, de azt gondolom, semmiben sem befolyásolja a rendszer teljes átláthatatlanságát”.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását