2024. május 17. - Paszkál

Kiderült: A Fidesz tartani fogja a hiánycélt

Annak érdekében fogadta el a kormány a kedd délután bejelentendő gazdasági akciótervet, hogy tartani tudja az eredeti EU-IMF hitelszerződésben szereplő 3,8 százalékos államháztartási hiánycélt - mondta Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter hétfő este Luxembourgban.
2010. június 8. kedd 08:12 - HírExtra
Hozzátette: a célt azért is tartani kell, mert a pénzügyi piacok nem fogadnak el ennél magasabbat. A hét végi maratoni kormányülésen kidolgozott akcióterv bevételnövelő és kiadáscsökkentő elemeket egyaránt tartalmaz, valamint olyanokat is, amelyek segítik a gazdaság növekedését - hangoztatta a miniszter.

Matolcsy részt vett annak a munkacsoportnak a találkozóján, amely Herman Van Rompuy EU-elnök vezetésével az uniós gazdaságpolitikai együttműködés fokozásának lehetőségein dolgozik a jövőbeni gazdasági válsághelyzetek elkerülése érdekében. A csoport tagjai többnyire az EU-tagországok pénzügyminiszterei.

Matolcsy György emlékeztetett arra, hogy Magyarország az EU-ban egyedüliként "már kétszer került a gödörbe", 2005-ben és 2006-ban, és a "jelenlegi megítélésünket is meghatározza ez a két megingás".

Úgy vélte, a piacok is hitelesnek fogják elfogadni, ha a kétharmados politikai többséggel rendelkező új kormány az akcióterv mellett vállalja a korábbi hiánycélt.

Kifejtette: a piacok általában aggódnak, ha egy kétes történetű országban felmerül, hogy a vállalt költségvetési szint nem teljesül. Különösen így van ez kormányváltáskor, ha az új kormány olyan "csontvázakat" talál, amelyek miatt azt mondja, hogy nem vállalja a deficitszintet. Hozzátette: a Fidesz-kormány is talált olyan elemeket, amely kisebb bevételt és magasabb kiadásokat eredményeznek, de részben ezek ellensúlyozására készült az akcióterv.

A "csontvázak" között említette azt a számításukat, hogy minden jövedelemmel kapcsolatos - például a társasági és a személyi jövedelemadóból származó - bevétel kisebb lesz. A kiadások között, mint mondta, egyebek között a munkaerőpiac kiadása lesz nagyobb. A részleteiben Orbán Viktor miniszterelnök által ismertetendő terv stabilizálja a költségvetést, eléri, hogy tartani lehessen a hiánycélt, de emellett a gazdaság talpra állítását és a növekedés beindítását is célozza - fogalmazott.

Egy kérdésre válaszolva Matolcsy elmondta: most úgy látszik, hogy nagyjából 1-1,5 százalékos költségvetési kiigazításra lehet szükség, hogy a hiánycélt teljesíteni lehessen.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását