2024. május 1. - Munka Ünnepe , Fülöp, Jakab

Trianon sava-borsa - helyzetkép Komáromból

A szlovákiai Komáromban jártunk, ahol megtapasztalhattuk, hogy Trianon ma is élő probléma. Itt egy kicsit másképp mennek a dolgok, mint Budapesten, ahol parlamenti emléküléssel, csendesen nézünk vissza a kilencven év távlatából. Komáromban a Szlovák Nemzeti Párt a szlovákiai választási kampány hajrájában Trianon emlékművet emelt június 4-én.
2010. június 4. péntek 18:55 - Iván Márton
Nem pátosz, nem protokoll – ez a valóság

A Hírextra munkatársaiként ezen a borúsan induló pénteki napon a szlovákiai Komárom városába látogattunk a trianoni békediktátum kilencvenedik évfordulója alkalmából. Hogy mi is az ok? Nagyon egyszerű! A budapesti pátoszos hangulatú parlamenti emlékülés, valamint a Jobbik szintén nem túl sok izgalmat ígérő Szabadság téri elcsépelt hőbörgése helyett valami érdekesebbet akartunk látni. Gondoltuk mégiscsak többet érezhetünk Trianon kilencven év utáni valóságából itt a dunaparti határvárosban, mint Budapesten.


Fotók: Fejér Bálint

A konferenciák konferenciája – rendezte: Ján Slota

A programról maga Ján Slota, illetve az általa jegyzett Szlovák Nemzeti Párt gondoskodott. Slota pártja ugyanis emlékművet emelt Trianon évfordulója alkalmából közvetlenül a magyar határra. A Nemzeti Párt ezzel kívánja jelezni Magyarországnak, hogy eddig és ne tovább! A nap csúcspontját azonban egy egész délelőtt tartó konferencia előzte meg, ahol Slota és elvbarátai a szlovák függetlenségről, Trianon elévülhetetlen nagyszerűségéről és az egykori és mai Magyarország jelentette veszélyekről értekeztek mint, a szlovák szuverenitás felkent védelmezői. Mikor átsétáltunk a határt jelentő hídon rögtön szembesültünk a rendezvényt biztosítani hivatott fokozott rendőri jelenléttel, illetve ehhez kapcsolódóan a hídfőben elhelyezett néhány kordonnal.

A géniusz idióta – főszerepben: Ján Slota

A Szlovák Nemzeti Párt által jegyzett rendezvény a komáromi Matica Slovenská székházában kapott helyet. A rendezvényre körülbelül 100-150 érdeklődő volt kíváncsi, akik közül mintegy ötvenen ültek bent Ján Slota és kollégái beszédeit hallgatni. A többiek az épület előtt gyülekeztek és kisebb részben szlovák nemzeti, nagyobb arányban pedig a Nemzeti Párt zászlóival felszerelkezve. A kint lődörgő nemzetiek az igehirdetést hangszórókon át hallgathatták, ám eme csodálatos szellemi táplálékkal való töltekezés helyett inkább csak tanácstalanul álldogáltak és várták a bent zajló események végét. Időközben a nap is kisütött, kedvező körülményeket teremtve a konferenciázást követő vonuláshoz, illetve az ezt követő emlékműavatáshoz. A szeánszon pontosan elhangzott dolgokról sajnos nem tudunk pontosat mondani, mivel nem bírjuk a szlovák nyelvet. Azt azonban megértettük, hogy igen gyakran emlegették a fasizmust és Magyarországot, a Gárdát, a „neonáci Jobbikot”, Orbánt, illetve gyakran hangzott el Koszovó neve is, feltételezhetően Dél-Szlovákiával, illetve a magyarlakta területekkel összefüggésben.

A csekélyke érdeklődő létszáma, mire a menet elindult és a nemzeti vezérek elhagyták a székházat 250-300 főre duzzadt. Ám ennek ellenére a legnagyobb aktivitást a rendezvényre összegyűlt – jelentős részben magyar – újságírók és fotósok mutatták, akik a szeánszot elhagyó SNS-sek és szimpatizánsaik körül ugráltak. A csapat pedig szépen lassan elindult a körülbelül kétszáz méterre lévő határ felé, ahol a felavatás volt. Az SNS vonulást azonban ekkorra egyre több helybéli figyelte az út mentén meghúzódva. A szúrós, rosszalló tekintetek arra engedtek következtetni, hogy ők bizony nem az SNS szimpatizánsai. Ahogy a ment elhaladt a bámészkodók mellett, némelyek oda-oda súgtak valamit a mellettük állóknak, fel-felszisszentek bizonyos hangok is.

Helyi reakciók

A Hírextra szemfüles munkatársai pedig arra lettek figyelmesek, hogy az oldalt állók kizárólag magyarul beszélnek. Ők voltak a komáromi magyarok – a város többségi lakossága – akik eljöttek megnézni, hogy mit is akar itt az a párt, melynek gyakorlatilag egyetlen mondanivalója az ellenük való uszítás, a szlovákság magyarok elleni hangolása. A vonulást szemlélő magyarok közt egyszercsak megjelent egy férfi, aki jól hallhatóan Büdös tótok! Mit akartok? megjegyzésekkel illette az elvonuló SNS szimpatizáns csapatot. Rajta kívül azonban senki nem kiabált és „nem zavarta meg ezt a méltóságteljes pillanatot”. Ahogy közeledett a menet a tetthely felé arra lettünk figyelmesek, hogy a rendőrök igazoltatnak egy férfit, aki az elvonuló SNS-ek mögött tíz méterrel lemaradva egy Nagy-Magyarország címerét ábrázoló zászlóval hívta fel magára figyelmet.

Mindezeket követően zavartalanul került sor az avatásra, mely egyébként törvényellenes volt, hiszen a Nemzeti Párt nem kapott engedélyt az emlékmű közterületi felállítására. A szlovák himnusz közben az út szélénél álldogáló idős magyar úr hívta fel a figyelmünket arra, hogy az SNS óriásplakátját szállító teherautó cseh rendszámú volt. Az idős emberek nevetve mondták egymásnak: „Nézd! Csak Prágában tudtak autót bérelni?!”

A nap csúcspontja

Az avatást követően láthatóan az örömtől és meghatottságtól (vagy esetleg némi alkoholtól már amúgy is) megittasult, részben szlovák népviseletbe öltözött nemzeti szimpatizánsok még egy nótára is rágyújtottak tangóharmonika kíséretében. Talán ez volt az esemény csúcspontja és lassanként hazaindultak ezek a derék radikálisok – leginkább idősek, illetve láthatóan tizennyolc évnél ifjabb három centinél csak rövidebb hajú fiatalok. Az avatást még mindig szemlélő néhány helybéli magyar kérdésünkre elmondta, hogy Komáromban a helyi szlovákok és magyarok jól tudnak együtt élni és a rendezvényen résztvevő radikálisok túlnyomóan Szlovákia más területeiről, szervezett formában, buszokkal érkeztek. Erre bizonyítékot is találtunk, mikor a piac háta mögött a fehér-kék-piros színeket éppen magukról lehámozó SNS szimpatizánsok visszaszálltak buszukra.

Trianon kilencven év után – a bőrükre megy

Összességében az egész rendezvény nem volt más, mint a Szlovák Nemzeti Párt kampánygyűlése. Slota "barátunk" megmutatta országnak-világnak, hogy ő bizony még Komáromba is el mer jönni, sőt emlékművet is avat. Ehhez persze magával kellett hoznia a díszletet is hiszen, mint ahogy azt megtudtuk a helyiektől: „Komáromban összesen nem tudna ennyi szlovákot összeszedni!” (mármint őt támogató szlovákot – szerk.). Hát gratulálunk is Slota úrnak, eljött provokálni egy olyan városba, ahol a magyar-szlovák arány 60-40 százalék. „Nagyon tökös gyerek!” – így az itteni magyarok.

A szomorú az egészben az, hogy mindezt megteheti egy olyan országban, mint Szlovákia, mely az Európai Unió tagja. Megteheti ezt úgy, hogy akár a törvényt is megszegheti és mindehhez, az olyan vezető politikusok, mint Fico miniszterelnök és Gasparovic köztársasági elnök asszisztálnak. Ficoról tudni kell, hogy bár bejelentette ő is Komáromba jön, azonban mégsem jelent meg – blöffölt a drága – hogy is jött volna, csak nem fog mutatkozni a számára egyre terhesebb egykori koalíciós partnere kampányrendezvényén! Hát persze, hiszen a magyarellenes szavazókat ő maga akarja megkaparintani és eszében sincs átjátszani őket Slota pártjának nyolc nappal a választások előtt!

Hát ilyen a ma élő Trianon testközelből, a Felvidék egy olyan városából ahol a kisebbség a többség, ám mégis kiszolgáltatott helyzetben van a – hangsúlyoznám nem helyben, hanem máshonnan érkező – gyűlöletnek és diszkriminációnak. Ezt a közösséget a politika kénye-kedve szerint relativizált törvények sajnos nem védik a Slota félék támadásaitól ma sem. Hát ilyen itt Komáromban Trianon kilencvenedik évfordulója.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását