2024. május 19. - Ivó, Milán
A kétharmados Fidesz köré gyűlik a jobboldali sajtó és a kereskedelmi tévék, a közszolgálatikat pedig megeszik. A parlamentből kiesett pártokhoz köthető médiumok menekülőutakat keresnek, az újaknak nincs semmijük.
2010. május 10. hétfő 07:29 - Sarkadi-Nagy Márton

Nincs sajtója a kicsiknek

Viszont, míg a szocialisták médiaholdudvara még próbál kitartani egy darabig, a kispártok sajtója alól teljesen kihúzták a talajt. Mindezt annak ellenére, hogy a politikai paletta közepe környékén inkább az ideológia, mint a pártkötődés határozza meg a hangvételét, és az SZDSZ, valamint az MDF kiesése ellenére is van akkora támogatása a két párt által képviselt értékrendeknek, amelyek egy „normális” piacon simán eltartanának legalább valami béna hetilapot.

A régóta SZDSZ-közelinek számító Magyar Narancs a választások előtt szerkesztőségi cikkében a következő mondattal jelentkezett be az MSZP pénzéért: „A szerk. ezért a Magyar Szocialista Pártot választja”. Az MDF-közeli Political Capital érdekeltségébe tartozó Hírszerzőnek még ennyi menekülőútja sem maradt, Szabados Krisztián a médiapiacon házal az újsággal, illetve azt mérlegeli, hogy online HVG-vé varázsolja a lapot.

Az újonnan bejutott kispártoknak viszont még nincsen sajtója. A Lehet Más a Politika legfeljebb elszórt, szimpatizáns újságírókra számíthat, a Jobbik pedig a Barikád hetilappal próbálkozik. A Jobbikot támogató, újnyilas kuruc.info egyelőre még fut, de nem lehet tudni, hogy a több személyiségzavar tüneteit is látványosan produkáló szerkesztők mikor őrülnek meg teljesen és esnek neki a Jobbiknak.

Független kormányhírek

A független médiumok helyzetét tovább nehezíti, hogy a Fidesznek a közszolgálati média újraértelmezésére is kész tervei vannak. Az új kormány lehet, hogy összevonja a Magyar Televíziót, a Magyar Rádiót és a Duna Televíziót. Ennek a gazdasági szempontból amúgy indokolt megvalósulása esetén könnyen megeshet, hogy a médiumok közszolgálatisága a jövőben csak, khm, hiányosan fog érvényre jutni.

A Magyar Távirati Irodát érintő tervek – a szóbeszéd szerint egyfajta kormányzati hírügynökséggé tagoznák be az ügynökséget – ennél talán még zavaróbb. Az MTI-típusú, „hírek zéró időben, mindenhonnan” – jellegű hírszolgáltatást a magyar sajtó magától egyszerűen nem tudja kitermelni, a print újságoknak és a tévéknek ennek még a töredékére sincs apparátusuk. Az onlineban valamivel jobb a helyzet, de független hírügynökség nélkül a pártosodás egyedüli alternatívája - legalábbis kezdetben -  óriási médiakáosz lenne.

Új média

A magyar média újrarendeződéséből következő, a politikai erőtér közepén található értékrendek várható alulreprezentáltságának enyhítése a független online sajtóra és a közösségi médiára vár. A magyar sajtó megújítása mindig megmerevedett politikai-piaci korlátok között, kissé külsős médiumok által történt, gondolok itt a kilencvenes évek eleji Magyar Narancsra, vagy a kétezres évek eleji Indexre.

Hasonló jókat várunk a kétezertízes évektől is.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gondolataink témában
Szívesen látná Orbán Viktort köztársasági elnökként?
Szó sem lehet róla
Jobb lenne, mint miniszterelnökként
Teljesen hidegen hagy
Csak, ha nincs más elfogadható jelölt
Igen, alkalmas a posztra
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását