2024. április 29. - Péter

Vadul, művészien, vagy hagyományosan táncoljuk át a napot?

Három, táncot oktató intézménynek tettünk fel négy, azonos kérdést. Vajon a balett, a hip-hop, vagy a népzene lesz a jövő slágere?
2010. április 29. csütörtök 07:59 - Győry S. József
Április 29-én ünneplik világszerte a táncművészetek világnapját. Táncolni mindenki tud, ez nem egy nagy teljesítmény. Vagy mégiscsak? Az ősember feltételezhetően már táncolt, mégsem az ő zabolátlan, szőrös lejtését követjük a szórakozóhelyeken.

A táncok folyamatosan változnak, és csak Isten a megmondhatója annak, hogy pár évtized múlva melyik válfaj lesz – ismét – népszerű, és melyikre fogunk úgy emlékezni, hogy igen: azokban a régi filmekben is ezeket táncolták azok a rég letűnt színészek.

A Magyar Táncművészeti Főiskola rektorát, Szakály Györgyöt, az Erica C. Dance School egyik fő alapítóját Robby D-t, és a Budavári Művelődési Ház igazgatóját, Marsi Lászlót faggattuk.

Az önök műfajában mi a tánc jelentése? Az önkifejezésen kívül mit kívánnak elérni általa?

Magyar Táncművészeti Főiskola:

Az önkifejezésen kívül a klasszikus balettből adódóan történeteket, meséket közvetítünk, a stílus által megkövetelt szabályokon belül. Ennek a megőrzése a legfontosabb kérdés: más műfajok mellett is fent kell maradnia a balettnek.



Erica C. Dance School

Húsz évvel ezelőtt alapítottam meg ezt az iskolát, akkor hazánkban a braketánc műfaj még nem létezett, csak a jazz-balett, a klasszikus balett, és a revütánc. Mi iskolai rendszerben adtunk egy otthont a hip-hop oktatásnak, de nem kívánunk mindenkiből profi táncost nevelni. Az emberek azért jönnek hozzánk, hogy növeljék a mozgásérzéküket. Ezzel a tudással felvértezve, magabiztosan elmehetnek egy szórakozóhelyre táncolni.

Budavári Művelődési ház

Legfőképpen a tradicionális értékek megőrzése, és mozgáskultúrájának az elsajátítása a legfontosabb számunkra.

Mennyire fogékonyak az emberek a műfajukra?

Mi is a tánc?
A tánc egy vagy több ember művészi értékkel bíró, illetve élményt okozó mozgása. A tánc lényeges része a ritmus, a ciklikusság, ezért általában zenére adják elő. Gyakran összejövetel vagy szertartás része. Kialakulása az emberiség történelmével egyidős.A mozgásművészet tudománya a koreográfia. A tánc az emberi kultúra része, folyamatosan alakul, újabbak jönnek létre.
Magyar Táncművészeti Főiskola:

Ha csak az operaház nézőterére gondolok a balett előadások alkalmával, akkor azt kell mondanom az állandó teltház alapján, hogy nagyon fogékonyak az emberek a balettre. Ez csak az operaházban 150.000 nézőt jelent évente.

Erica C. Dance School

A hip-hopra a fiatalság nagyon fogékony, a tánciskolánkba is rengeteg fiatal jár.

Budavári Művelődési ház

Ez teljesen vegyes, mivel az óvodás korosztálytól kezdve egészen a senior csoportokig működnek csoportok. Összességében megállapítható, hogy az óvodás, és a felnőtt korosztály a fogékonyabb a néptáncra. Az ifjúsági korosztályban sajnos van egy űr, a tinédzserek között nem annyira kedvelik ezt a műfajt.

Mit tudna mondani arról a fiktív világról, ahol nincsen tánc?

Magyar Táncművészeti Főiskola:

Nagyon szegény lenne a világ, ha nem lenne tánc. Az emberek észre sem veszik azt, hogy a mindennapjaikat mennyire jellemzik a táncmozdulatok. Legyen ez otthon, a közlekedési eszközökön, vagy bárhol máshol. Ha nagyon el akarok vonatkoztatni a kérdéstől, az is mozgásművészet, amikor az ember ül az irodában, és kommunikál a többiekkel.

Erica C. Dance School

Az a világ egy nagyon ingerszegény környezet lenne. A tánc egy nagyon meghatározó dolog a világ összes kontinensén. A tánc minden országban egy kultúra. Ha nincs tánc, az ember elveszítheti a vidámságát, életkedvét is.

Budavári Művelődési ház

Ezt nem tudom elképzelni, a világban mindenhol létezik tánc. Akinek megadatott a mozgás öröme, ott előbb-utóbb kialakul a tánc igénye.

Húsz év múlva hova tudják helyezni a táncukat? Mennyire lesz kelendő a portékájuk?

Egy Monet, vagy egy Picasso festményt sem fognak leakasztani a falról húsz év múlva. A táncművészet sem fogja értékét veszíteni. Többször temették már az operát és a balettet is, mégis létezik, és létezni is fog ez a műfaj. Ha rajtunk múlik, akkor egészen biztosan.

Erica C. Dance School

Amíg a ’90-es évek elején kiment a divatból a ’80-as évek electric-boogieja, addig most ismét divatba jött ez a tánc. Ez egy körforgás, mindig, minden műfajban visszatér a korábbi évek-évtizedek művészete.

Budavári Művelődési ház

Az óvodás korosztálytól kezdődően nagyon népszerű a néptánc oktatás, én bízom benne, hogy húsz év múlva ez egy olyan felnőtt generáció lesz, aki nem fog kinőni ebből a műfajból.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását