2024. április 29. - Péter

Nem engedik Japánba

Sem az illetékes hatóság, sem Alfonz Mucha cseh festő örökségének kezelője nem egyezett bele, hogy a művész múlt század elején készült, szláv történelmet ábrázoló festményciklusát kiállítsák Japánban.
2010. április 20. kedd 21:27 - HírExtra
Jirí Wolf, a prágai városháza szóvivője közölte, hogy a cseh hatóságok kedden elutasították az NHK Promotions cég kérését, és nem engedélyezték, hogy a Szláv eposz című, húsz nagy méretű vászonra festett képet 2012-ben három hónapra kiállítsák a tokiói Országos Művészeti Központban. Pedig a japánok egy korábbi információ szerint azt is felajánlották, hogy a képek kikölcsönzése fejében gondoskodnak az alkotások restaurálásáról.

A szecesszió mestere 1928-ban adományozta festményciklusát Prága városának, ám a képek az utóbbi 45 évben a kelet-csehországi Moravsky Krumlov kastélyában voltak kiállítva. Az alkotások még sohasem hagyták el Csehországot és John Mucha, a festő unokája, egyben hagyatékának gondozója kijelentette: nem is akarja, hogy külföldre kerüljenek.

Az 1936-ban elhunyt művész annak idején azzal a feltétellel adta át Prágának a képeket, hogy méltó helyen állítják ki őket. A város vezetése a tervek szerint még idén Prágába költözteti a ciklust, amely a kereskedelmi palotában kap helyet. Az unoka azonban azt szeretné, ha 2015-re egy új galéria épülne a Szláv eposz számára. Mint mondta: ellenkező esetben más cseh városokkal próbál meg egyezkedni.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását