2024. május 10. - Ármin, Pálma

Kína: 1200 halálos áldozatot találtak meg eddig

Már 1200-hoz közelít a csinghaji pusztító erejű földrengés halálos áldozatainak száma, a mentők folytatják a kutatást, érkeznek a segélyszállítmányok - jelentették a mentést irányító központból pénteken.
2010. április 16. péntek 20:30 - HírExtra
A Richter-skála szerinti 7,1-es erősségű földrengés után 60 órával 417 ember neve szerepel az eltűntek listáján, közel 12 ezer sérültet vettek nyilvántartásba, akik közül csaknem 1200 állapota súlyos. Mind az eltűntek, mind a sérültek és a súlyos sérültek száma emelkedett. Ezer fölött van a Csinghaj és a szomszédos tartományok székhelyére szállított sérültek száma.

A helyszíni jelentések szerint a katonák, a szakértő mentők, az egészségügyi dolgozók és mások nagy erőkkel dolgoznak a mentésen, kétezer fölött van a kimenekítettek száma. Sok emberhez ugyanakkor még mindig nem jutott el a meleg ruha, a takaró és hiányzik az ivóvíz, a gyógyszer.

A kínai média rendkívül szervezett mozgósításról számol be, a kínai központi televízió (CCTV) képsorain egy-egy beteg ágya mellett 4-5 fehérköpenyes is tüsténkedik. A területre, a kórházakba a kommunikációs nehézségek áthidalására tibeti önkéntesek százai, többségükben diákok érkeztek. A tudósítások segélyekkel megrakott teherautó-konvojok, tehervagonok, szállítórepülők útba indításáról, vagy célba érkezéséről szólnak.

A helyszínről érkező beszámolókból kiderül, a 40 órája folyamatosan dolgozó katonák, tűzoltók, egészségügyi dolgozók százai szenvednek magaslati betegségben, a 3700-4000 méteren lévő viszonyok adaptációs zavarokat idéznek elő náluk. A legjellemzőbb tünetek a légszomj mellett a hányás, a fejfájás és a szédülés. A körülményekre való tekintettel külön 17, a magaslati, oxigénhiányos levegő okozta problémák kezelésében járatos szakértőt is a helyszínre küldtek.

Az országos adománygyűjtés eddigi eredménye körülbelül 30 millió jüan, ami 4 millió dollárnak felel meg. Kínai hírügynökségi jelentés szerint eddig mintegy 70 ország és térségi szervezet fejezte ki részvétét a csinghaji katasztrófa miatt. Az MTI értesülése szerint Sólyom László magyar köztársasági elnök Hu Csin-tao kínai államelnöknek címzett levelét, amelyben együttérzését fejezi ki, Pekingben pénteken kézbesítették az ilyenkor szokásos diplomáciai csatornákon keresztül.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását