2024. május 15. - Zsófia, Szonja

Választás 2010: túl a tíz százalékon

Vasárnap reggel hat órakor megkezdődött a voksolás az ország mintegy 11 ezer szavazókörében az országgyűlési képviselő-választás első fordulójában, este hét óráig valamivel több mint 8 millió választópolgárt várnak az urnákhoz.
2010. április 11. vasárnap 10:23 - HírExtra
11:50 Csaknem huszonöt százalékos részvételi arány

A választásra jogosultak 24,78 százaléka, 1.979.854 ember járult az urnákhoz a vasárnapi országgyűlési képviselő-választások első fordulójában reggel 11 óráig az Országos Választási Iroda (OVI) adatai szerint.

A részvételi arány 11 órakor Békés megyében volt a legmagasabb, 27,6 százalék, ami 83.611 szavazót jelent. A legalacsonyabb részvételi arány Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében volt, 21,72 százalék, ebben a megyében 95.646-an voksoltak.

A fővárosban a szavazók 24,25 százaléka, 326.003 választópolgár adta le szavazatát 11 óráig.

Az 1994-es parlamenti választás első fordulójában 23,66 százalék, a 2002-es választáson 26,37 százalék szavazott 11 óráig. A négy évvel ezelőtti parlamenti választás első fordulójában a választásra jogosultak 27,23 százaléka voksolt 11 óráig.

Az OVI a nap folyamán kétóránként közöl összesítést a részvételi arányokról. A következő adatok 13 óra után lesznek elérhetők az OVI honlapján.

11:40 Biztonságos szavazólapok

Biztonsági jelekkel védik a szavazólapokat másolás ellen, így a vitatott, vagy gyanúsnak tartott esetekben egyszerűen meg lehet állapítani az eredetiségüket.

Az Állami Nyomdában korábban szigorú biztonsági intézkedések mellett nyomtatták ki az országgyűlési képviselők választásának első fordulójához szükséges egyéni választókerületi és területi listás szavazólapokat, összesen 8,5 millió darabot. Az urnákhoz valamivel több mint 8 millió választópolgárt várnak.
Bővebben lásd itt.

11:10 Schiffer András és Vona Gáborés Semjén Zsolt  is szavazott

Schiffer András, az Lehet Más a Politika (LMP) listavezetője kevéssel délelőtt 10 óra után a főváros V. kerületében, a Fővám téren adta le szavazatát. A politikus, akire több fotós és újságíró is várt, húgával és unokaöcsével érkezett szavazni.

Leadta szavazatát Vona Gábor, a Jobbik miniszterelnök-jelöltje vasárnap délelőtt, nem sokkal 10 óra után a főváros III. kerületében. A Jobbik elnöke feleségével jelent meg az óbudai Nagy László Általános Iskolában berendezett szavazókörben.

Leadta szavazatát vasárnap délelőtt, nem sokkal fél tizenegy előtt Semjén Zsolt, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) elnöke a főváros II. kerületében. Semjén Zsolt felesége, édesanyja és első szavazó lánya kíséretében gyalogosan érkezett a II. Rákóczi Ferenc Gimnáziumban kialakított szavazókörbe.

11:05 Egy férfi el akarta égetni a szavazólapokat

Kivitte a szavazóhelyiségből az átvett szavazólapokat, és azzal fenyegetőzött, hogy elégeti őket egy választópolgár vasárnap reggel Celldömölkön, a 2-es szavazókörben - tájékoztatta az MTI-t Baranyai Attiláné, a helyi választási iroda vezetője.
Bővebben lásd itt.

10:45 Orbán, Bajnai, Bokros, Navracsics már leadták

Leadta szavazatát Orbán Viktor, az országgyűlési képviselő-választás első fordulójában vasárnap; a Fidesz elnöke Budapest XII. kerületében, a Zugligeti Általános Iskolában voksolt.

Bajnai Gordon miniszterelnök vasárnap kora délelőtt a főváros XII. kerületében, a Virányosi úti általános iskolában leadta szavazatát.

Bokros Lajos, az MDF miniszterelnök-jelöltje Budapest XVIII. kerületében, egy óvodában adta le szavazatát vasárnap délelőtt.

Leadta szavazatát Navracsics Tibor, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője - és veszprémi képviselőjelöltje - Veszprémben, a Bárczi Gusztáv Általános Iskolában voksolt.



10:20 Az első törvénysértés?

Törvénysértés gyanúja miatt a baktalórántházi választókerületi, a területi és az Országos Választási Bizottsághoz fordult a körzet egyik képviselőjelöltje, mivel szervezett szállítást és tiltott szavazói adatbázis használatát észlelte a térség négy településén. Bővebben lásd itt.

9:50 Több, mint tíz százalék kilenc óráig

A választásra jogosultak 10,23 százaléka, 816.513 ember járult az urnákhoz a vasárnapi országgyűlési képviselő-választások első fordulójában reggel 9 óráig az Országos Választási Iroda (OVI) adatai szerint.

A részvételi arány 9 órakor Jász-Nagykun-Szolnok megyében volt a legmagasabb, 12,46 százalék, ami 39.890 szavazót jelent. A legalacsonyabb részvételi arány Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében volt, 8,95 százalék, ebben a megyében 39.365-en voksoltak.

A fővárosban a szavazók 8,4 százaléka, 112.765 választópolgár adta le szavazatát 9 óráig.
Az 1994-es parlamenti választás első fordulójában 9,80 százalék, a 2002-es választáson 8,81 százalék szavazott 9 óráig. A négy évvel ezelőtti parlamenti választás első fordulójában a választásra jogosultak 11,39 százaléka voksolt 9 óráig.

Az OVI a nap folyamán kétóránként közöl összesítést a részvételi arányokról. A következő adatok 11 óra után lesznek elérhetők az OVI honlapján.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását