2024. május 17. - Paszkál

Az RTL Klub felmentése

Szalai Annamária, az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) tagja különvéleményben kifogásolta a testület határozatát, amely szerint az RTL Klub Fókusz Plusz című, 2009. október 17-i, koraszülöttekkel foglalkozó adása nem sértette meg a médiatörvényben is védett emberi jogokat.
2010. március 23. kedd 17:13 - HírExtra
A döntést, amellyel az ORTT Fidesz által delegált tagja nem ért egyet, március 17-i ülésén hozta meg a testület.

Mint Szalai Annamária az MTI-nek kedden elküldött különvéleményében emlékeztetett: több, koraszülött gyermeket nevelő szülő nyújtott be panaszt az ORTT panaszbizottságához, mivel szerintük a műsorszám azt sugallta, hogy a koraszülötteknek nincs esélyük a teljes életre, kizárólag terhet jelentenek a családjuknak és a társadalomnak, megmentésük felesleges egészségügyi kiadás.

A testület megállapította, hogy sérült a médiatörvényben foglalt kiegyensúlyozott tájékoztatás követelménye.

Szalai Annamária ezután módosító indítványt nyújtott be, mivel álláspontja szerint sérült a törvénynek az emberi jogok tiszteletben tartását előíró bekezdése is.

A testület elrendelte a vizsgálat lefolytatását az emberi jogokkal kapcsolatban is, és jelentése megállapította, hogy a műsorszám valóban alkalmas volt arra, hogy az emberi jogokat, ezen belül az élethez való jogot relativizálja. Az ORTT-tag az alkotmányra hivatkozik: "a Magyar Köztársaságban minden embernek veleszületett joga van az élethez és az emberi méltósághoz, amelyektől senkit nem lehet önkényesen megfosztani".

Az összeállítás ezzel szemben - áll a közleményben - olyan szemléletet helyezett előtérbe, amely az életek értéke között elsősorban gazdasági alapon differenciál. A témát a költség/haszon arány szempontjából közelítette meg, s ezzel óhatatlanul a társadalom "hasznos tagjait" részesítette előnyben. A koraszülött gyermekek esetleges fogyatékossága - súlyosságától függetlenül - úgy jelent meg az összeállításban, mint ami az államra és a szülőkre is ésszerűtlen terheket ró.

Az ORTT jogi osztálya és ennek nyomán a testület tagjainak többsége - folytatta Szalai Annamária - azonban úgy ítélte meg, hogy az emberi jogok sérelmét nem szükséges megállapítani, mert azzal "a testület olyan témának minősítené a koraszülöttek életben tartásának kérdéskörét, amiről műsorszolgáltatásban nem lehet beszélni".

Ez a jogértelmezés azonban Szalai Annamária szerint téves, sőt arra alkalmas, hogy a médiatörvény alapelvi rendelkezéseit "kiüresítse". Úgy véli, nem a téma, hanem a feldolgozás módja sértette az emberi jogokat, vagyis nem a téma bemutatását kell a testületnek megtiltania, hanem világossá kell tenni a műsorszolgáltatók számára, hogy ilyen végkicsengéssel, üzenettel, amely ellentmond az alkotmányban rögzített élethez való jognak, egyetlen témakör sem járható körül.

Egy riport, amely végkövetkeztetéseiben az emberi életek gazdasági alapon történő megkülönböztetése mellett foglal állást, egy demokratikus jogrendszerben szükségképpen elítélendő, de a testület ezt a lépést nem tette meg - hívta fel a figyelmet Szalai Annamária közleménye.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

Sikipaci
2010. március 23. 17:48
De ki aza Szalai Annamária
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását