2024. április 28. - Valéria

Megújul a rádió!

Megújul az MR3-Bartók rádió kortárs hangversenyciklusa: a Con tempo, azaz Együtt az idővel cím jelzi, hogy a "nagy öregek" és a tehetséges fiatalok egyaránt hangot kapnak az ötrészes sorozatban.
2010. március 20. szombat 06:58 - HírExtra
Az UMZE Kamaraegyüttes és a Bartók rádió közös programjával indul a ciklus a Millenáris Teátrumban hétfőn este. A fiatal generáció két tagja, Varga Judit és Megyeri Krisztina egy-egy kompozíciója nyitja a két félidőt - mondta el az MTI-nek Farkas Zoltán főszerkesztő.

Itt hangzik el magyarországi bemutatóként Kurtág György Anna Ahmatova verseire írt négy dala. Ez a zene úgyszólván a versből, a szavakból születik. A darab ősbemutatója a New York-i Carnegie Hallban volt tavaly januárban. A hangverseny előtt Ahmatova költészetének és Kurtág zenéjének kapcsolatáról beszélget Szilágyi Ákos költő és Papp Márta zenetörténész.

A koncert egyik érdekessége a nagyszerű gordonkaművész, Perényi Miklós Sections című művének bemutatója. Az estet Eötvös Péter zongoraversenyének kamaraváltozata, a Sonata per sei zárja. A Budapesti Tavaszi Fesztivál programjába illeszkedő koncert karmestere Eötvös Péter - tette hozzá Farkas Zoltán

A sorozat második koncertjét április 21-én a 25 éves Intermoduláció Együttes és az idén 85 éves zeneszerző, Pierre Boulez születésnapjának találkozása jelzi az MR 6-os stúdiójában. A gazdátlan kalapács (Le marteau sans maître) című legendásan nehéz, s épp ezért igen ritkán hallható kompozíciója hangzik el Csordás Klára énekszólójával.

A műsorban Franco Donatoni és Toshio Hosokawa egy-egy műve mellett egy rejtélyes, huszonéves német fiatalember - a nevét és szerzeményei címét egyaránt gyakran megváltoztató - Genoel von Lilienstern "the severed garden" című művével is találkozhat a közönség.

A harmadik esten a kortárs zene kiváló előadói, a Trió Lignum muzsikusai játszanak. Klenyán Csaba, Rozmán Lajos és Lakatos György május 19-én este Szathmáry Zsigmond művének ősbemutatójával, három kortárs angolszász zeneszerző kompozíciójával és Perotinus-átiratokkal jelentkezik, szintén az MR 6-os stúdiójából - jelezte a főszerkesztő.

Az MR3-Bartók rádió felkérésére írt művek a május 26-iki stúdiókoncerten hangzanak el. Ezek a darabok a klasszikus zene rádiója és az Ensemble Intercontemporain nyilvános workshopjára és nem mindennapi hangszer-összeállításra - klarinét, harsona, hegedű, cselló és ütőhangszerek - készültek. A műsorban szereplő öt fiatal zeneszerző Bella Máté, Dinyés Dániel, Horváth Balázs, Megyeri Krisztina és Zombola Péter.

A ciklus záró hangversenyén, június 2-án kizárólag magyar zeneszerzők művei szerepelnek. Az MR Énekkar Somos Csaba vezényletével Csemiczky Miklós, Vajda János, Gyöngyösi Levente, Orbán György, Selmeczi György, Ligeti György és Beischer-Matyó Tamás kompozícióit adja elő. Selmeczi János három, hegedűre készült szóló-darabot játszik, amelyek közül Csemiczky Miklós szonátája ősbemutatóként hangzik el.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását