2024. június 17. - Laura, Alida

Megmarad Borovszky Tímea közszolgálati jogviszony

Megmarad Borovszky Tímeának, az Oktatási és Kulturális Minisztérium (OKM) felfüggesztett esélyegyenlőségi főosztályvezetőjének közszolgálati jogviszonya a büntetőeljárás végig - közölte az OKM pénteken az MTI-vel.
2010. március 5. péntek 17:17 - HírExtra
Mint írták, a vonatkozó közszolgálati jogszabályok alapján a büntetőeljárás jogerős befejezéséig nem szüntethető meg az eljárás alá vont köztisztviselő közszolgálati jogviszonya.

Magyarországon minden, eljárás alá vont személyt megillet az ártatlanság vélelme, azaz az alkotmány értelmében senki sem tekinthető bűnösnek mindaddig, amíg nem állapította meg büntetőjogi felelősségét a bíróság jogerős határozata - hangsúlyozták.

Tavaly március 12-én - emlékeztetett a tárca - büntetőfeljelentést tettek ismeretlen tettes ellen, mert egy feltételezett köztisztviselői kötelességszegés tisztázására szánt fegyelmi eljárás keretében "olyan, bűncselekmény megvalósulására is utaló körülmények váltak ismertté, amelyek megtörténtének megállapítására a közigazgatás keretei nem elegendőek".

A közlemény kitért arra, hogy Borovszky Tímeát állásából felfüggesztették az ismeretlen tettes ellen tett feljelentéssel egyidejűleg, az annak alapján indult büntetőeljárás jogerős befejezéséig.

A Fővárosi Főügyészség pénteken közleményben az MTI-vel azt tudatta, hogy vesztegetés miatt vádat emelt a Budapesti Nyomozó Ügyészség "V.-né dr. B. Tímea, az OKM esélyegyenlőségi főigazgatóságának volt főosztályvezetője ellen vezető beosztású hivatalos személy által elkövetett vesztegetés bűntette miatt".

A vádirat szerint a vádlott - beosztásából fakadóan - az OKM és "A HÖOK a Hallgatókért" Alapítvány közötti támogatási szerződés OKM részéről kijelölt kapcsolattartója volt. Hatásköre kiterjedt a pénzeszközök felhasználásának helyszíni ellenőrzésére és az alapítvány mint kedvezményezett szakmai és pénzügyi beszámolójának elfogadására is. Az OKM a támogatás összegét átutalta az alapítványnak.

Az OKM 2008-ban megbízási szerződésben állt egy K. A. monogramú személlyel, akinek a feladata részben különböző hátrányos helyzetű és roma célcsoportokat érintő pályázatokkal függött össze. A megbízási szerződés alapján K. A. - akinek vonatkozásában Borovszky utasítási joggal bírt - havonta bruttó 300 ezer forint megbízási díjat kapott.

A közlemény szerint a vádlott 2008 tavaszán jogtalan előnyként arra kérte "A HÖOK a Hallgatókért" Alapítvány részéről kijelölt kapcsolattartót, hogy a nekik juttatott támogatás összegéből titokban 600 ezer forintot adjon át K. A.-nak, ezzel kiegyenlítve azt a havi 50.000 forintot, amelytől K. A. azért esett el, mert a miniszter nem fogadta el a vádlott havi 350 ezer forintos megbízási díjra irányuló javaslatát.

Borovszky Tímeát 2009 szeptemberében gyanúsította meg a nyomozó ügyészség vesztegetéssel és hivatali visszaéléssel, a pénteki tájékoztatás szerint a vádlottal szemben a nyomozást a hivatali visszaélés bűntettében a Budapesti Nyomozó Ügyészség megszüntette.

Az oktatási tárca 2009 márciusában feljelentést tett a hátrányos helyzetűeket felkaroló Katapult Mentorprogramnál történt szabálytalanságok miatt a nyomozóhatóságnál ismeretlen tettesek ellen. Az eljárás lezárultáig a miniszter felfüggesztette hivatalából Borovszky Tímea esélyegyenlőségi főosztályvezetőt.

Az oktatási tárcánál két vizsgálat volt az ügyben közérdekű bejelentés alapján: egy szabályszerűségi és egy fegyelmi eljárás. A fegyelmi vizsgálat akkor megállapította, hogy "a feltételezett vesztegetési ügy tisztázása túlmutat a közigazgatás határain". A szabályszerűségi vizsgálat után a főigazgatóság több munkatársa fegyelmi büntetést kapott.

Borovszky Tímea az ügyről korábban újságíróknak azt mondta: a fegyelmi felelősségi vizsgálatból nem lehetett mást megállapítani, illetve más eljárást lefolytatni, mint amelyet Hiller István lefolytatott és megállapított. Elmondta: a vizsgálat arra vonatkozott, hogy szavai szerint egy "pitiáner összeg" átadására kért-e valakit.

Az oktatási tárca szerint megrovás fegyelmi büntetést és írásbeli figyelmeztetést kapott a minisztérium több munkatársa, miután lezárult a 2006-2008. évi nemzetiségi, kisebbségi és integrációs programok és az Útravaló ösztöndíjprogramok előirányzata felhasználásának ellenőrzése.

A vizsgálat megállapította, hogy az Esélyegyenlőségi Főigazgatóság által kezelt és felügyelt szakmai programok megfelelően működnek, emellett azonban a szakterület szervezettsége, iratkezelési eljárása és gyakorlata, a finanszírozások előkészítése és lebonyolítása, valamint a beszámoltatás és ezzel összefüggő ellenőrzés "számos hiányossággal terhelt".
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását