2024. május 17. - Paszkál

Már megint vita van a vitáról

Egyáltalán nem egyértelmű, hogy Orbán Viktor nem fog kiállni Mesterházy Attilával a kampány hajrájában egy nyilvános vitára. De milyen érvek szolnak ellene és mellette, hogy végül létrejöjjön a párbaj?
2010. február 10. szerda 16:03 - Pénzes Dávid
A miniszterelnök-jelöltek vitája 1998-ban honosodott meg Magyarországon,a mikor Orbán Viktor Horn Gyulát, a szocialista párt akkori miniszterelnökét hívta ki a nyilvánosság előtti szócsatára. Azóta minden választás alkalmával volt ilyen. Mára mondhatjuk úgy is, a harmadik köztársaság választási hagyományává vált. És bizony azt se felejtsük el, hogy e hagyományt Orbán Viktor nevétől nem lehet elválasztani, mert ő volt, aki Hornnal szemben kierőszakolta a vitát, (amit akkor fölényesen meg is nyert), majd azóta is minden ilyen vitának egyik résztvevője.

Ám az is tény, hogy míg a másik politikai hagyománnyá vált eseményt, az országértékelő beszédet (melyet szintén éppen ő honosított meg), semmi pénzért nem hagyná el, addig a miniszterelnök-jelölti vitára idén nehezen lesz kapható.

Legalábbis ezt mondja, a sajtó és ezt mondják a politikai elemzők. Orbán Viktor ebben a kérdésben egyelőre egy nagyon rövid megszólalást tett, kedden az egyik kereskedelmi televízió műsorában. Arra a kérdésre, hogy lesz-e miniszterelnök-jelölti vita, melyre Mesterházy Attila, az MSZP és Bokros Lajos, az MDF kormányfőjelöltje is hívta, közölte: „erről majd a Fidesz elnöksége hozza meg a döntést, még március 15. előtt.”

Igen vagy nem?

Sokan felemlegetik az ügyben Cser-Palkovics Andrást, a Fidesz helyettes szóvivőjének egyik közleményét, melyben - még az idézett Orbán kijelentés előtt - azt mondta: „hazug, korrupt emberekkel csak az vitatkozik, akinek elment a józan esze.” Ezt azonban nem szabad félremagyarázni, hiszen ezt a politikus az MSZP szakpolitikai vitákkal kapcsolatos kezdeményezésére reagálta, nem pedig a miniszterelnök-jelölti összecsapásra.

Magyarán szólva semmi nem dőlt el. Ettől függetlenül a baloldali politikusok (és újságírók) már előre predesztinálják a helyzetet, miszerint Orbán nem megy el a vitára, és ezért el is kezdték demokratikusságát erőteljesen farigcsálni. Élükön Gyurcsány Ferenccel, aki blogjában kezdte a tőle jól megszokott Orbán elleni uszítást.

Pedig egyáltalán nem biztos, hogy nem jön létre Orbán-Mesterházy párbaj. Tény, hogy Orbán Viktornak nem fűződik túl sok politikai érdeke egy ilyen vitához, ám ha a média által feltüzelt közvélemény hangja túlságosan is erős és követelődző lenne, akkor kénytelen lenne beadni a derekát.

Szereptévesztés

Le kell szögezni - sok baloldali blogoló számára - hogy amikor az ország kormányát a szocialista párt állítja, akkor nem az ő miniszterelnök-jelöltjük kell, hogy a kihívó legyen. A kihívó mindig az aktuális ellenzék vezetője. Mesterházy nem hívhatja ki,Orbánt, azt maximum Orbán tehetné Bajnaival szemben - ám ő tudvalevőleg nem indul a választáson.

Jelen helyzetben tehát a két nagyobb párt listavezetője csupán megegyezhet egy nyílt vitában, de nem hívhatja ki egyik a másikat. E megegyezést pedig az aktuális politikai érdekek vezérlik. Akinek érdeke, az belemegy. Abban igazuk van az Orbánt előre elítélőknek, hogy látszólag nincs érdekében egy ilyen „rizikós” helyzetbe belemennie.

Pro és kontra

Pártja nagy fölénnyel vezeti a közvélemény-kutatásokat, és személyében is a legnépszerűbb miniszterelnök-jelölt. A bizonytalan szavazók nagy tömege azonban sokat változtathat a végső eredményen. Őket ezért a Fidesznek megéri pihentetnie, azaz megpróbálni őket nem nagyon aktivizálni - legalábbis azokat, akik ellene szavaznának. A miniszterelnök-jelöltek vitája azonban éppen az egyik legnézettebb műsor a magyar televíziózás modernkori történetében. Volt, hogy több mint hárommillióan figyelték. Ilyen hatalmas közérdeklődést talán nem is érdemes Orbánnak most felvállalnia, nehogy az ellene szavazók kezdjenek mozgolódni.

Viszont, azt sem szabad kihagyni a számításból, hogy Orbán ellenfele Mesterházy Attila lenne, akinek képességei messze nem érnek fel Gyurcsányéval. Orbán reggelire megenné. Főleg, hogy Mesterházy lehetetlen helyzetbe kerülne, hiszen szinte nincs olyan témakör, amelyben ne lehetne megkérdezni tőle: „eddig ti kormányoztatok, hol vannak az eredmények, hova jutottunk?” És akkor a botrányos ügyekről nem is szóltunk. Orbánnak ilyen szempontból tehát nincsen félnivalója.

Egyedül a konkrét programok hiányával lehetne rászállni a Fidesz-vezérre, ám ha ilyen ütemben derülnek ki a Fidesz tervei, április elejére (logikusan akkor lehetne a vita) számtalan konkrétumot megtárgyalhatnának a nyilvánosság előtt.

Messze még


Nincs tehát lefutva a kérdés. Csupán egy dolog borítékolható. Se Orbán se Mesterházy nem fog kiállni Bokros Lajossal szemtől szembe. Az MDF-SZDSZ mögött jelenleg annyira nincs társadalmi támogatottság, hogy Mesterházy könnyen nézhet át az ő jelöltjükön, Orbánnak pedig egyáltalán nem feladata egy másik ellenzéki (bár az SZDSZ miatt ez már nem is olyan egyértelmű) politikussal vitáznia.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

bagi
2010. február 11. 12:23
Felesleges egy oloyan országban "vitát" kezdeményezni, ahol a két fél mondja a magáét és elbeszélnek egymás mellett - meg sem hallják, miről beszél a másik. Márpedig ilyen politikai kulturálatlan országban egy vitának semmi értelmes sincs. Egyébként a választások is csupán felesleges pénzkidobás - főleg, ha úgyis tudható a végeredménye
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gondolataink témában
Szívesen látná Orbán Viktort köztársasági elnökként?
Szó sem lehet róla
Jobb lenne, mint miniszterelnökként
Teljesen hidegen hagy
Csak, ha nincs más elfogadható jelölt
Igen, alkalmas a posztra
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását