2024. május 18. - Erik, Alexandra

A vasi fővárosban a Mediawawe

Idén Győr helyett Szombathely ad otthont a Mediawave fesztiválnak; a 20. születésnapját ünneplő eseményre 1173 filmet neveztek 81 országból, a versenyprogramban 8 nagyjátékfilm, 18 kisjátékfilm, 22 animációs és 12 dokumentumfilm versenyez.
2010. február 7. vasárnap 07:23 - HírExtra
Mint arról Hartyándi Jenő fesztiváligazgató a 41. magyar Filmszemle keretében tartott szombati budapesti tájékoztatón beszámolt, április 30. és május 8. között három hosszú hétvégén rendezik meg az eseményeket Szombathely mellett Őriszentpéteren és Rudersdorfban is.

Az első hétvégén a zene, a másodikon a filmszakmai programok, a harmadikon pedig öko-dzsessz rendezvények állnak a középpontban. A filmvetítések folyamatosan zajlanak majd - mondta Hartyándi Jenő, majd hozzátette, hogy a rendezvényen megidézik a Mediawave elmúlt húsz évének legemlékezetesebb pillanatait is.

"Aki azt hiszi, ugyanazt a fesztivált folytatjuk, ami Győrben volt, nagyot téved" - emelte ki, szerinte ugyanis "lezárult egy korszak", az új helyszín pedig újrakezdést is jelent.
Hartyándi Jenő elmondta: az első hétvégén a fesztivál nemzetközi zenei programjai kapcsolódnak a tánc világnapjához. A fellépők közül kiemelte a portugál Terrakota afro-beat zenekart, valamint a Costa Ricából érkező Sonámbulo formációt, amely Európában először itt ad koncertet. A hétvége folyamán újra megrendezik a Thanks Jimi fesztivált.
Az első hétvégén kezdődik és kilenc napig tart majd a Passport Control elnevezésű nemzetközi workshop, amely filmes, fotós, zenei, vj és kritikaírói szekciókkal várja a jelentkezőket - mondta Pettendi Szabó Péter, a projekt művészeti vezetője.

A fesztivál második hétvégéje a filmes szakmai rendezvényeké, konferenciáké, valamint a díjkiosztóké - emelte ki a fesztiváligazgató. A kisjáték- és a játékfilmes zsűri elnöke a tavalyi díjnyertes Moszkva, Belgium című film rendezője, Christophe Van Rompaey lesz, a dokumentumfilmes grémium vezetője pedig Boris Mitic, aki tavaly a Viszlát, hogy vagy? című alkotásával a fesztivál fődíját nyerte el. Hartyándi Jenő felhívta a figyelmet a rendezvény Panoráma szekciójára, amelyben a fesztivál húsz évét tekintik át.

A második hétvége zenei eseményei közül a fesztiváligazgató Gil Scott Heron énekes, a török Baba Zula és a korzikai Franca Masu koncertjét emelte, majd megemlítette, hogy Baba Zula fellépéséhez hastáncos workshop is kapcsolódik majd. A programokat levéltáros konferencia egészíti ki, amelynek fő témája a válság lesz.

A harmadik hétvége a környezetvédelem és dzsessz jegyében telik majd. Fellép majd többek között a sokszoros visszatérő cseh Iva Bittová, a Tóth Viktor Tercett, Lafayette Gilchrist amerikai zongorista és itt mutatkozik be Harcsa Veronika új formációja is.
A fesztiváligazgató kiemelte: május 16-ára a szlovén-osztrák-magyar határ találkozásához szerveznek szabadtéri programokat, koncerteket, a lehetséges fellépők közül az Amadinda Ütőegyüttest említette meg. Mint mondta, a találkozó a máig meglévő szellemi határokat akarja lebontani, elősegíteni a szomszédos országok kulturális együttműködését.

A sajtótájékoztatón Feiszt György, a szombathelyi önkormányzat kulturális tanácsnoka elmondta, hogy a város szeretne végleges otthont kínálni a fesztiválnak.

Durst György, a Mediawave Alapítvány elnöke, producer az MTI- nek elmondta: bíznak abban, hogy Szombathelyen hosszú távon megállapodhat a rendezvény, szerinte ennek bizonyítéka az a keretszerződés is, amely évi húszmillió forinttal segíti az amúgy 60-70 millió forintba kerülő Mediawave fesztivált. Az eseményt idén a Magyar Mozgókép Közalapítvány, a Nemzeti Kulturális Alap és a környező országok kulturális intézetei is támogatják.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását