2024. május 8. - Mihály

Megújul a kámoni arborétum növényzete

Több mint 170 millió forintos európai uniós támogatással újul meg Szombathelyen a kámoni arborétum növényzete.
2010. február 4. csütörtök 12:30 - HírExtra
A munkálatok 2010 tavaszán kezdődnek meg, és várhatóan 2011 őszére érnek véget - tájékoztatta az MTI-t csütörtökön az Erdészeti Tudományos Intézet (ERTI). Jakab Szilvia projektfelelős elmondta, hogy a 150 éves arborétum növényzetét gondozó intézet
az Európai Uniónak a környezethez és energiához kapcsolódó operatív programja (KEOP) keretében nyújtott be pályázatot és nyert el 170 millió 950 ezer forintos támogatást .

Szombathely Kámon városrészében található arborétumot Saághy István hozta létre az 1800-as évek végén. Munkássága nyomán mintegy 260 fenyő és 600 lombos fafaj díszlett benne. A második világháború után az arborétum a magyar állam tulajdonába került, kezelését a Szombathelyi Erdőgondnokság kiváló szakembere, Bánó István erdőmérnök vette át. Az ő feladata volt a háborút alaposan megsínylő kert felújítása, fejlesztése.

Az arborétumot 1950-ben védett területté nyilvánították, kezelését 1953 óta az Erdészeti Tudományos Intézet látja el. A 25 hektáros területen ma már közel 2500 növényfaj, és a velük ökológiai közösséget alkotó állatfajok élnek.

Napjainkban a kert a környezeti nevelés egyik fő színtere, ahol Magyarország leggazdagabb fás szárú gyűjteménye, fajtafenntartó telepek, tanúfák találhatók. A kirándulókon és pihenni vágyókon kívül különféle oktatási intézmények is rendszeresen szerveznek ide tanulmányutakat.

Mostanra azonban az idősebb, legyengült növényegyedek közül több elpusztult, és helyükre a gyűjtemény szempontjából értéktelen gyomfajok települtek be, amelyek rontják az értékes, védett fajok életben maradásának esélyeit. A felújítás ezeknek, a többi fajt elnyomó egyedeknek az eltávolítását, valamint a kipusztult egyedek pótlását célozza meg annak érdekében, hogy az arborétum megint teljes pompájában tárulhasson az érdeklődők elé.

A felújítás révén az értékes fajok számára élhetőbb környezet alakul ki, amelynek hatására tovább megőrizhetik egészségüket, és a megtisztult területen akár további védett fajok is otthonra találnak.

A projekthez szorosan kapcsolódik a vele egy időben zajló, az arborétumot a Gyöngyös-patak völgyének turisztikai hálózatához fűző nyertes pályázat, amelyben az ERTI konzorcium tagjaként vesz részt. Ennek keretében valósul meg a Kámoni Arborétum komplex turisztikai célú fejlesztése, amelynek során felépül a látogató és ökoturisztikai központ, nagy méretű információs táblákat helyeznek ki, bővítik az arborétum turisztikai kínálatát, valamint a tudományos intézet szakmai irányításával kiépül egy 5,4 km hosszú tanösvény hálózat is.

Hozzá tartozik még a programhoz a Csömötei-hegyen egy kilátó és egy mini szabadidőpark létrehozása, valamint egy 22 km hosszú túraútvonal kialakítása is, amely az arborétumot a térség egyéb turisztikai látnivalóival köti majd össze - mondta Jakab Szilvia.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását