2024. április 27. - Zita

H1N1: a tisztifőorvos is elkapta a fertőzést

Nagy valószínűséggel Csehország tisztiorvosa, Michael Vít is megkapta az újinfluenzát - jelentették be kedden Prágában. Ugyanakkor Vít az a személy, aki Csehországban központi szinten a H1N1 vírus elleni küzdelmet koordinálja, s ő dönt arról, mikor melyik lakossági csoport kap védőoltást.
2010. február 2. kedd 22:20 - HírExtra
Az országos tisztiorvos, aki egyben az egészségügyi miniszter helyettese is, az első magas rangú cseh állami köztisztviselő, aki megkapta ezt a betegséget. "Valóban megkaptam" - nyilatkozott telefonon a Nova kereskedelmi televíziónak Vít. Tavaly beoltatta magát a klasszikus influenza ellen. Az újinfluenza vírusa ellen még nem kapott védőoltást.

"Az influenza minden jelét érzem magamon. Miután az idén az influenzás esetek 95 százalékában újinfluenzáról van szó, szinte biztos vagyok abban, hogy én is megkaptam" - jegyezte meg.

"Nem értem az egészet. Népszerűsítik az újinfluenza elleni védőoltást, de saját maguk mégsem éltek vele" - reagált a hírre Václav Klaus államfő. Klaus határozottan ellenzi, hogy a kormány kötelezővé tegye a védőoltást a lakosság bizonyos csoportjai számára. "Ez durva beavatkozás lenne az emberi jogokba" - vélekedett.

Klaus kritikája után a kormány elhalasztotta a kötelező védőoltást a hadsereg kiválasztott katonái körében. "Ellenzem, hogy kísérleti nyulaknak használják a katonákat" - jelentette ki a köztársasági elnök, egyben a hadsereg főparancsnoka.

Csehország több mint egymillió vakcinát vett, de nincs túl nagy érdeklődés iránta. A laboratóriumi vizsgálatok alapján eddig 95 cseh állampolgár halála kapcsolható össze az újinfluenzával.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását