2024. június 5. - Fatime

Sikertelen év volt!

Az IKSZ környezetvédelmi szempontból a súlytalanság és csalódás évének tartja 2009-et. Nemzetközi téren nem jött létre a megegyezés Koppenhágában. Itthon a korábbi esztendőben eladott széndioxid kvóta 28 milliárd forintos bevétele még mindig nem eredményezett "egy téglányi" zöld beruházást sem.
2010. január 1. péntek 08:32 - HírExtra
A 2009-es esztendőt a jövőért felelősséget érző fiatalok abban a reményben várták, hogy ez az év a "globális, zöld fordulat" időszaka lesz. Az optimista hangokat táplálta az a felismerés, amely szerint a világválság helyet nyithat egy környezetileg fenntartható gazdasági rendszernek, valamint ebben az évben került megrendezésre a régóta várt koppenhágai Klímacsúcs is. A reménykedőknek súlyos pofont jelentett a világ vezető politikusainak gyávasága a környezeti vállalások területén, a magyar fiataloknak pedig szembesülniük kellett a hazai környezetpolitika erőtlenségével.

A Klímacsúcs szakmai rendezvényein a hazai politikai ifjúsági szervezetek közül kizárólag az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség képviseltette megát. Azbej Tristan, az IKSZ Zöld Munkacsoportjának vezetője helyszínről figyelhette végig, ahogy a közös vállalásokhoz szükséges megegyezés esélye egyre kisebb lesz, és helyette emberek milliárdjainak frusztrációja csapódik le Koppenhágában. A három nagy érdekcsoport, névszerint a fejlett iparú országok, a dinamikusan fejlődő gazdaságok és a klímaváltozásnak leginkább kitett óceániai és afrikai államok csoportja mereven ragaszkodva álláspontjához, nem tudott megegyezni a klímaváltozás elleni küzdelem terheinek elosztásában.

A súlytalan magyar álláspontot a konferencián Európa legkevésbé környezetbarát kormányfője, Bajnai Gordon képviselte. A magyar miniszterelnök amellett, hogy idehaza kormányprogramjában, beszédeiben a környezetvédelemről említést sem tett, továbbra is hagyja, hogy a környezetvédelmi szakminisztérium a legsúlytalanabb tárca maradjon. A KvVM idei mérlegét több mint százmilliárd forint kvótabevétel veszni hagyása, Európai Uniós környezetvédelmi elvárásoktól és célkitűzésektől való elmaradás (pl. Víz Keretirányelv) és az érzékelhető hatású zöld beruházások teljes hiánya teszi lesújtóvá. Az idei év hazai nagy csalódása, hogy a korábbi esztendőben eladott széndioxid kvóta 28 milliárd forintos bevétele még mindig nem eredményezett "egy téglányi" zöld beruházást sem. A Minisztérium legeredményesebb ágazata idén is a kommunikáció volt.

Mi, a környezetért és a jövőnkért aggódó fiatal kereszténydemokraták reméljük, hogy a 2010-es évben a nemzetközi és hazai politika túllép a "hülyeség korán" és sikerül megalapozni egy fenntartható, ésszerűbb világot.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását