2024. április 27. - Zita

Magyarország betartotta a szabályokat

Magyarország betartotta a hazai és a nemzetközi jogszabályokat a New York Times által nyilvánosságra hozott ügyben – ez derül ki a miniszterelnök számára készített gyorstájékoztatóból. Gyurcsány Ferenc felkérte a Nemzetbiztonsági Kabinet vezetőjét,
2008. március 28. péntek 16:42 - Hírextra

Magyarországon kizárólag külön engedéllyel rendelkező cégek külkereskedhetnek haditechnikai eszközökkel; az exportengedélyt pedig még ők is csak akkor kaphatják meg, ha államilag megerősített végfelhasználói nyilatkozatot tudnak bemutatni. A miniszterelnök számára készített tájékoztató szerint az MFS 2000 Zrt. betartotta ezeket az előírásokat, a magyar hatóságok pedig kizárólag az amerikai állami jóváhagyás után adtak ki engedélyeket.

A tájékoztatóból kiderül, hogy az MFS 2000 Zrt. két esetben kért exportengedélyt 2007 és 2008 folyamán – a szerződő fél mindkét esetben az amerikai AEY Inc., a rendeltetés pedig az Afgán Védelmi Minisztérium volt. A végfelhasználói nyilatkozatot a U.S. Arm Joint Munitions Command, Departement of the Army állította ki, amit a magyar hatóságok az engedély kiadása előtt minden esetben ellenjegyeztettek az Egyesült Államok budapesti nagykövetségének illetékes vezetőjével is.
A rendelkezésre álló adatok alapján a magyar cég magyar gyártmányú lőszereket értékesített, amelyeket minden esetben az amerikai hadsereg valamely beszállítója vett át tőle. Az engedélyezésre bemutatott ajánlatokban szerepelt a lőszerek koráról és állapotáról szóló tájékoztatás is – olvasható a miniszterelnöknek készített dokumentumban.
Daróczi Dávid kormányszóvivő

Kiadó: Kormányszóvivői Iroda

Forrás: OS
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását