2024. április 25. - Márk

Medián: erősödött a Fidesz, az MSZP még mindig "gödörben"

Nőtt a Fideszt támogatók tábora, míg az MSZP még mindig "gödörben" van, de a korábbi mélyponton túl - olvasható a HVG számára készített Medián-felmérésben, a hetilap csütörtökön megjelent számában.
2008. július 31. csütörtök 09:35 - Hírextra
A július 4-8. és 11-15. között, 2.400 felnőtt személyes megkérdezésével készült felmérés szerint a biztosan szavazók 57 százaléka választaná a Fideszt, míg az MSZP-re 22 százalék szavazna, ha most vasárnap tartanák a választásokat (a választók 50 százaléka venne részt a szavazáson). A két párt között csökkent a különbség: 35 százalékpont a májusi 42 százalékhoz képest.
A kis pártok támogatottsága olyan alacsony, hogy se az MDF (3 százalék), se az SZDSZ (2 százalék) nem jutna be a parlamentbe.

A Medián 2006 óta kérdezi az embereket arról, hogy mit választanának: a Gyurcsány-kormány megtartását, egy új MSZP-SZDSZ támogatású miniszterelnököt, egy átmeneti szakértői kormányt vagy előrehozott választást. A felsorolt alternatívák közül most a megkérdezettek 77 százaléka az előre hozott választást nevezte a legjobb megoldásnak.

A politikusok népszerűségi listáját Sólyom László (58 százalék) vezeti. A köztársasági elnök továbbra is a jobboldaliak körében a legnépszerűbb, de az MSZP-szavazók bő egyharmada is "szívesen látná fontos politikai szerepben". Hasonló mondható el a második helyen szereplő Kósa Lajosról (57 százalék), Debrecen fideszes polgármesteréről.

Holtversenyben a harmadik helyen áll Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke (őt az MSZP-sek 76, a fideszesek 41 százaléka kedveli), s Dávid Ibolya, akit szintén viszonylag sokan kedvelnek mindkét nagy táborban, de az MDF elnökének egy ideje már magasabb a népszerűsége a bal-, mint a jobboldalon. Orbán Viktornak, a Fidesz elnökének és Pokorni Zoltánnak, a párt alelnökének is 50 százalékos a népszerűsége.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök 23 százalékkal alulról a hatodik helyen áll a 21-es listán, megelőzve Demszky Gábor főpolgármestert, akinek 22 százalékos a népszerűségi indexe. A lista szerint a legnépszerűtlenebb Kóka János, az SZDSZ frakcióvezetője, 14 százalékkal - olvasható a HVG-ben.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását