2024. május 2. - Zsigmond

A Fidesz szerint leégtünk az Unióban

A szocialista kormányokat tette felelőssé Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője azért, amiért Magyarország az elmúlt öt évben állítása szerint "csúnyán leszerepelt" az Európai Unióban.
2009. május 4. hétfő 15:44 - HírExtra
A fideszes politikus Bajnai Gordon miniszterelnök napirend előtti felszólalására reagálva hétfőn a parlamentben azt mondta: 1998 és 2002 között kezdett az ország magához térni a 80-as és 90-es évek sokkjából, sokan Nyugat-Európában is úgy gondolhatták, hogy ez egy elronthatatlan helyzet, ott pattog a labda a gólvonalon, már csak be kell lőni a hálóba. "Aztán az történt, hogy 2002 májusában megjelentek a szocialisták, és lendületesen fölé vágták a labdát" - tette hozzá.

Szerinte az uniós csatlakozás óta, az elmúlt öt évben olyan folyamatok indultak el, amelynek következményeképpen a legújabb közvélemény-kutatási adatok szerint a megkérdezettek kétharmada csalódott az Európai Unióban.

Mint mondta, vannak olyan adatok, amelyek azt bizonyítják, hogy "csúnyán leszerepeltünk" az Európai Unióban. Így hivatkozott a német statisztikai hivatalra, amely arról készített összesítést, hogy az öt éve csatlakozott országok mekkora ütemben növekedtek az uniós csatlakozás következtében. Az adatok szerint Szlovákia 35,8 százalékkal, Csehország 25,6 százalékkal, Lengyelország 23 százalékkal növekedett, míg Magyarország mindössze 9,9 százalékos növekedést produkált, a legrosszabbat a régióban - hangsúlyozta.

Megjegyezte, hogy az adatokat 2004 májusától figyelték, így a "Fidesz aknamunkája" nem érvényesülhetett ebben az időszakban. "Higgyék el önök voltak kormányon, még akkor is, ha ezt néha nem érezték, és az ország sem látta meg" - válaszolta a fideszes politikus a szocialista padsor felhördülésére reagálva.

A Fidesz frakcióvezetője Bajnai Gordon miniszterelnököt, volt gazdasági minisztert személyesen is felelősnek nevezte azért, mert az uniós források mindössze négy százalékát sikerült kifizetni az elmúlt két és fél évben.

Navracsics Tibor hivatkozott az Eurostat adataira is, amelyek szerint 2000 és 2004 között jó felzárkózási ütemet mutatott Magyarország, 2004-től viszont fokozatosan térünk el az Európai Unió növekedési ütemétől. Arra is kitért, hogy a reálkonvergencia terén Magyarország utolsó helyen áll az öt éve csatlakozott országok közül.

Szerinte az, hogy az uniós tagság adatait tekintve ennyire le van maradva, Magyarország, az nem utolsó sorban annak eredménye, hogy a kormány nem tudta az uniós forrásokat a gazdasági növekedés szolgálatába állítani, sőt most már a demokratikus átmenet eddigi vívmányairól is le kell mondani.

Mint mondta, 2006-ban a szocialisták 14. havi nyugdíjat és példásan kibővített családtámogatási rendszert ígértek, de ez már nincs sehol.

A frakcióvezetőtől ekkor Szili Katalin házelnök megvonta a szót, mert túllépte az ötperces időkeretet.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását