2024. május 10. - Ármin, Pálma

Bénázás a klímacsúcson

Az látszik, hogy semmi nem látszik a Koppenhágai Klímacsúcson. A mintegy 15 ezer résztvevő második napja tárgyal, ám nincsenek olyan hírek, hogy körvonalazódna a várva várt megállapodás.
2009. december 8. kedd 13:48 - Pénzes Dávid
Hatalmas a nyomás a Koppenhágai Klímacsúcs résztvevőin. A bejárat környékét számtalan ország (többek közt a Maldív-szigetek, vagy épp Magyarország) környezetvédő szervezeteinek aktivistái lepték el, akik különféle performansszal hívják fel a döntéshozók figyelmét arra, hogy nagy a baj.

A legjobban talán Fülöp Sándor, „zöld” ombudsman fogalmazta meg a helyzetet: egy hatalmas betonfal felé száguldunk, ami előtt nyilvánvalóan meg kell állnunk. Minél később kezdjük a fékezést, annál erősebben kell meghúznunk és annál fájdalmasabb lesz. Miért nem lehet időben, nyugalomban lelassítani és megállni?

Kellene valamit felmutatni

COP15
A 15. ENSZ Klímaváltozási Konferencia hétfőn kezdődött Koppenhágában. A világszervezet 192 tagállamából összesen közel 15 ezer küldött, szakértő, érdekképviselő és újságíró gyűlt össze a dán fővárosban, hogy megvitassák, hogyan folytatódjon az éghajlatváltozás elleni küzdelem 2012 után, amikor lejár az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentését szabályozó Kiotói jegyzőkönyv.
A helyzet valóban rendkívül kényes, a bolygó ökológiai rendszere recseg-ropog, alig tud megküzdeni az emberi tevékenység által okozott szennyezéssel, miközben Koppenhágában óriási lehetőség van egy határozott szerződés elfogadására.

Sajnos azonban hiába a kényes helyzet, úgy tűnik a politikusok inkább felvállalják a kudarcot, minthogy eleget tegyenek a társadalmi nyomásnak. Legalábbis José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnökének nyilatkozatából ez derül ki. Az unió miniszterelnöke hétfőn este a Canal Plus televízióban elmondta, várhatóan születik egy megállapodás, de kötelező érvényű szerződés nem lesz.

A felajánlások káosza

Barroso úgy látja a megegyezés legfontosabb része, hogy a fejlett országok milyen mértékben csökkentsék üvegházgáz-kibocsátásukat. Erre minden országnak megvan a maga javaslata, természetesen mindegyik eltérő. Az USA például 2020-ig vállalná, hogy 17 százalékkal csökkenti a károsanyag-kibocsátást, a 2005-ös szinthez képest. Az EU ígérete, hogy 2020-ra az 1990-es kibocsátásnál 20 százalékkal kevesebb üvegházhatást okozó gázt juttat a levegőbe. Brazília 38 százalékos csökkentést vállalna. Kína (a legnagyobb szennyező) 2020-ra 40-45 százalékkal mérsékelné a GDP-arányos károsanyag-kibocsátást. Azaz a szennyezés növekedése nem haladhatná meg a GDP emelkedésének mértékét. India 2020-ig 20-25 százalékkal redukálná a GDP-arányos kibocsátást.

Jó hír, hogy az Egyesült Államok környezetvédelmi hatósága éppen a konferencia nyitónapjára időzített annak a határozatnak az elfogadását, mely az emberi egészségre veszélyes szennyező anyagnak minősítette az üvegházhatást fokozó gázokat.

Ezzel gyakorlatilag olyan helyzetet teremt, mely akár kiveheti az USA hezitáló kongresszusának kezéből a döntéseket, és ha nem törvénnyel, akkor hatósági szabályozással, de mindenképpen csökkenteni fogja a károsanyag kibocsátást. A döntés azért is példaértékű, mert eddig az USA, mint az egyik legnagyobb kibocsátó, nem írta alá a 2012-ig érvényben lévő kibocsátás-szabályozást, a Kyotói Jegyzőkönyvet. Vagyis várhatóan, most már az USA is megértette, nem vonhatja ki magát a felelősség alól.

Az országok által felajánlott csökkentések annyira távol vannak egymástól, hogy nehezen elképzelhető, hogy tíz nap alatt közös nevezőre jutnak.

Tobin-adó?

A másik lényeges kérdés a fejlődő országok támogatásának mértéke és hogyanja. Felmerült például a Tobin-adó néven ismert ötlet is. Franciaország szerint a pénzügyi tranzakciókra kivetett globális adó révén lehetne támogatni a fejlődő államokat a változó éghajlathoz való alkalmazkodásban.

Bernard Kouchner francia külügyminiszter New Yorkban, Ban Ki Mun ENSZ-főtitkárral folytatott megbeszélései után azt mondta, "szinte érezhetetlen terhet jelentő, mindössze 0,005 százalékos" adót volna szükséges kivetni valamennyi pénzügyi tranzakcióra. „Ezer euró megmozgatása így csupán 5 cent adóteherrel járna, de a bevételből a fejlődő országok fedezhetnék a klímaváltozás elleni küzdelem költségeit” - fejtegette a francia külügyminiszter. Kouchner szerint "nagy segítség volna az elesettek és szegények számára", ha a javaslatot már a hétfőn kezdődött koppenhágai ENSZ klímakonferencián sikerülne elfogadtatni.

Hogy ez létrejön-e, egyelőre nem látszik. Az azonban biztos, hogy mikor az utolsó két napon a „nagyágyúk” is megjelennek a helyszínen, valami konkrétumot le kell tegyenek a felek az asztalra. Csúfos égés lenne, ha nem sikerülne valamilyen megállapodást felmutatni.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Életmód témában
Drogok legalizálása?
Igen
Egyes fajtákat, rendezett, ellenőrzött körülmények között igen
Soha!
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását