2024. május 20. - Bernát, Felícia

Veszélyes anyagnak minősítették az üvegházgázokat

Az emberi egészségre veszélyes szennyező anyagnak minősítette az üvegházhatást fokozó gázokat hétfőn az Egyesült Államok környezetvédelmi hatósága (EPA.
2009. december 8. kedd 06:33 - HírExtra
A koppenhágai ENSZ klímakonferencia nyitó napjára időzített bejelentés elemzők szerint kulcsfontosságú az Obama-kormányzat számára, mert a szén-dioxidot és öt további gáznemű anyagot veszélyesnek minősítő határozat alapján akkor is be lehet vezetni a kibocsátás csökkentését előíró szabályokat, ha nem sikerül elfogadtatni a jelenleg a Kongresszus előtt fekvő klímavédelmi törvényjavaslatot.

Hétfői tájékoztatóján az EPA közölte: a nagy kibocsátókra vonatkozó emissziós szabályokat már jövő tavasszal hatályba léptetik.

A szövetségi hatóság várhatóan első lépésben az úgynevezett helyhez kötött kibocsátókra - például erőművekre, olajfinomítókra és vegyipari üzemekre - vonatkozó előírásokat vezet be, majd a járművek következnek.

A határozat egyértelmű helyzetet teremt, üzenete az, hogy az Egyesült Államok így vagy úgy - törvénnyel vagy hatósági szabályozással -, csökkenteni fogja a szén-dioxidban számolt károsanyag-kibocsátást a koppenhágai konferencia előtt bejelentett mértékben, vagyis 2020-ig 17 százalékkal a 2005-ös szinthez képest. A Reutersnek nyilatkozó elemzők ugyanakkor azt is kiemelik, hogy Barack Obama elnök továbbra is a törvényi megoldást szorgalmazza, mert úgy nem egy kormányfelügyelet alatt működő hatóság helyezné a klímaváltozás elleni harc terheit a lakosságra és a gazdasági szereplőkre, hanem az amerikai nép választott képviselői.

Üzleti körök csaknem egyöntetű elutasítással fogadták az EPA bejelentését. Az amerikai gyáriparosok szövetsége például azt közölte, hogy a hatóság döntése nyomán "még nehezebb lesz a cégek helyzete, további állások szűnnek majd meg, és emelkedik az energia ára." Ökológiai mozgalmak ugyanakkor nagy győzelemként értékelik a döntést.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását