2024. április 30. - Katalin, Kitti

Új középkori és reneszánsz termek

Az európai művészet és kultúra ezer évét átívelő, középkori és reneszánsz alkotásokat bemutató új állandó kiállítás nyílik szerdán a londoni Victoria és Albert Múzeumban.
2009. december 1. kedd 06:46 - HírExtra
A hétfőn bemutatott tíz új teremben, amelyek a múzeum egyik szárnyát teljesen elfoglalják, több mint 1800 műkincs kapott helyet. A projekt költségei elérték a 32 millió fontot. A tárlaton szereplő darabok egy része a híres múzeum tulajdona, a többi műkincset pedig kölcsönbe kapták más gyűjteményektől.

Az új állandó kiállítás a világ legnagyobb kincsei közül vonultat fel néhányat - hangsúlyozta Mark Jones, a Victoria és Albert Múzeum igazgatója, aki hozzátette: reményei szerint a szép környezet is megérinti a látogatókat.

A tárgyakat időrendi sorrendben állították ki, így mutatják be az európai művészet és kultúra történetét a IV. századtól a XVII-ig vagyis a Római Birodalom hanyatlásától a reneszánsz korszak végéig.

Az új termek egyike a Hitek és birodalmak elnevezést kapta, az itt felvonultatott darabok közül kiemelkedik az a koporsó, amely vélhetően Thomas Beckett meggyilkolt angol püspök maradványait tartalmazza.

A Gótika felemelkedése című rész a XIII. század pompás üvegművészetére összpontosít, míg a Reneszánsz művészet és ideák a XVII. század végéig mutatja be a megújulás korszakának remekeit.

Több műtárgy, köztük Leonardo jegyzetfüzetei, most szerepelnek majd először állandó kiállításon. Kiemelkedő érdeklődésre tarthat számot a múzeum egyik legméretesebb kiállítási tárgya is, az a homlokzat, amely túlélte az 1666-os nagy londoni tűzvészt.
Az érdeklődők szerdától tekinthetik meg a nagyszabású tárlatot, a belépés ingyenes.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását