2024. április 30. - Katalin, Kitti

Fidesz: Kivégzik az egészségügyet

A Fidesz szerint a jövő évi büdzsé "elősegíti az egészségügy kivégzését", közvetlen életveszélyt jelent a betegek számára, mert az ellátás színvonalának drasztikus csökkenése várható tőle.
2009. szeptember 18. péntek 16:15 - HírExtra
Elmondható, hogy a költségvetés elősegíti az egészségügy kivégzését – jelentette ki Pesti Imre pénteki, budapesti sajtótájékoztatóján.

A fideszes politikus pártja a múlt heti közlését idézve úgy fogalmazott: a költségvetés fő számait látva kijelenthető, hogy az egészségügyben aktív eutanázia zajlik.

Jelezte, hogy nem kapták meg azokat a péntekre ígért számokat, amely ismeretében tudnák, hogy az egyes költségvetési fejezeteken belül mire, mennyit akar költeni a kormányzat.

Hozzátette: a múlt héten napvilágot látott viszont az úgynevezett bázisfinanszírozási technika, amelyet október 1-jétől akarnak bevezetni. Szerinte nyilvánvaló, hogy mind a négy bemutatott variáció forrásokat von el a kórházaktól.

Példaként említette, hogy a fővárosi Bajcsy-Zsilinszky kórház az elmúlt negyedévben körülbelül havonta 650 millió forint OEP-pénzt kapott, most a legkedvezőbb esetben havi 540, a legrosszabb esetben 510 millióhoz jut majd. A budapesti Uzsoki kórház eddigi 596 millió forintos finanszírozása pedig a jövőben már nem éri el a havi 500 millió forintot sem.

Pesti Imre szerint a rendszer bevezetését követő forráskivonás körülbelül 15-20 százalék közé tehető.

Úgy véli: nem véletlen, hogy az egészségügyért felelősséget érző orvosok és menedzsment október 7-re éhségsztrájkot kezdeményeztek.

A politikus közlése szerint 2006 óta közel 250 milliárd forintot vontak ki az egészségügyből.

A kormányzat trükköket vet be, csal és hazudik” mert korábban azt ígérték, hogy finanszírozni fogják a kieső járulékokat, de ezt az ígéretet 2010-ben nem akarják betartani - mondta.

Pesti Imre szakközgazdászokra hivatkozva kijelentette, hogy végérvényesen megbomlott az egyensúly az intézményeknek kiadott feladatok és a rendelkezésre álló pénzeszközök között. Hozzátette: ez a költségvetés közvetlen életveszélyt jelent a betegek számára, mert az ellátás színvonalának drasztikus csökkenése várható.

Szerinte a kormányzat gátlástalanságát jelzi az a miniszteri nyilatkozat, amely szerint a kiadási főösszeg reálérték megtartást jelent. Pesti Imre viszont úgy számolt, hogy a tervezett 719 milliárd helyett ez 743 milliárd forinttal teljesülne.

A képviselő azt a megoldást javasolta, hogy a kormány azonnal vonja vissza az eutanázia költségvetését”.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását