2024. április 30. - Katalin, Kitti

Nagyon aggódnak az egyházak

Rendkívüli parlamenti bizottsági ülés megtartását kezdeményezik a történelmi egyházak a 2008. évi zárszámadás és a 2010-es költségvetés ügyében.
2009. szeptember 18. péntek 15:53 - HírExtra
Az egyházi vezetők nevében Bölcskei Gusztáv, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke levélben fordult a parlament emberi jogi, kisebbségi és vallásügyi bizottságának elnökéhez.

A református püspök Balog Zoltánhoz címzett levelében azt kéri, hogy az általuk szorgalmazott találkozóra hívják meg az egyházi kapcsolatokért felelős Hiller István oktatási és kulturális minisztert is.

A történelmi egyházak vezetői azért fordultak Balog Zoltánhoz, mert véleményük szerint a "2008. évi zárszámadásról szóló törvény tervezete - az eddigi évek elfogadhatatlan gyakorlatához hasonlóan - nem tartalmazza az egyházi közoktatási és szociális kiegészítő támogatás elszámolását" - olvasható a levélben.

Az egyházak azt is sérelmezik, hogy nem kapnak megfelelő tájékoztatást az illetékesektől. A jövő évi költségvetéssel kapcsolatban Bölcskei Gusztáv úgy fogalmaz, hogy a "költségvetésről egyeztetés nem volt, a miniszter szeptember 7-én közölte az egyházak vezetőivel a költségvetés egyházakra vonatkozó részének végszámát, amely - elmondása szerint - 10 százalékkal alacsonyabb a 2009-re tervezettnél. A költségvetés szeptember 11-i benyújtásakor azonban jelentős, addig nem ismert, és velünk nem közölt változtatásokkal szembesültünk."

A Hiller Istvánnal történt múlt keddi találkozó után Bölcskei Gusztáv úgy fogalmazott, hogy a kormány ötlete "sok sebből vérzik, amely senkinek nem használna. A 10 százalékos csökkenés becsapós, mert vannak területek, ahol sokkal drasztikusabb lehet az elvonás".

Bölcskei Gusztáv kiemelte, hogy az elmúlt évben megpróbáltak komoly tárgyalássorozatot indítani az egyházi finanszírozás alapvető kérdéseiről, "de a szakértői beszélgetések azóta szünetelnek, mióta Magyarországon szakértői kormány van. Azóta nem volt egyetlen ülés vagy továbblépési lehetőség sem" - tette hozzá.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását