2024. április 16. - Csongor

MSZP: a Fidesz határolódjon el a Jobbiktól

Az MSZP arra szólítja fel a Fideszt, hogy világosan határolódjon el Jobbiktól - mondta Varga László, az MSZP országos elnökségének tagja pénteken Budapesten sajtótájékoztatón.
2009. szeptember 18. péntek 15:18 - HírExtra
Világos beszédre van szükség - vélekedett a kormánypárti képviselő, aki szerint a Fidesznek éreznie kellene, hogy mára teljesen vállalhatatlanná vált a Jobbikkal az önkormányzatokban fenntartott együttműködése.

Varga László szerint egyfajta "árukapcsolásról" van szó, hiszen ha az emberek az általuk demokratikusnak vélt Fideszre szavaznak, akkor egyben a Jobbikra is szavaznak.
A politikus ezt annak kapcsán mondta, hogy a héten nyilvánosságra került közvélemény-kutatás szerint a polgárok közel 70 százaléka szélsőségesnek tartja a Jobbikot, a Fidesz szavazóinak 40 százaléka azonban szeretné, ha a párt bekerülne a parlamentbe, több mint harminc százalékuk pedig vállalhatónak tartja a Jobbikkal kötött koalíciót.

A kormánypárti képviselő emlékeztetett arra, hogy Orbán Viktor, a Fidesz elnöke és Vona Gábor, a Jobbik vezetője, aki "a cigánybűnözés szót közkeletűvé tette a magyar közéletben" egy polgári körben politizált. Utalt arra, hogy 79 helyen a Fidesszel, 136 helyen pedig KDNP-vel indított közös jelöltet a Jobbik az önkormányzati választáson.

A Progresszív Intézet megbízásából a Publicus Intézet által készített kutatás szerint társadalom egyértelműen megosztott abban a kérdésben, hogy vajon túlzott befolyásra tesznek-e szert a szélsőséges erők: 10-ből 3-an tartanak egy ilyen fordulattól, 4-en viszont nem.

A Publicus Intézet honlapján olvasható elemzés alapján a megkérdezettek abban a kérdésben sem egységesek, hogy a Fidesz vajon koalícióra lépne-e a Jobbikkal a kormánytöbbség biztosítása érdekében (40 százalék szerint nem, 33 százalék szerint pedig igen), ugyanakkor a többség egyértelműen nem helyeselne egy ilyen szövetséget.

A Fidesz szavazói valamelyest nyitottabbak a Jobbik kormányzati szerepvállalásának lehetősége felé (34 százalék). 40 százalék nem, 33 százalék viszont elképzelhetőnek tartja, hogy a Fidesz a kormánytöbbség biztosítása érdekében koalícióra lép a Jobbikkal.
A kérdőíves vizsgálatot június 15-e és 30-a között a Publicus Intézet készítette az ország felnőtt népességét reprezentáló 3500 fő személyes megkérdezésével.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

p-Aga
2009. szeptember 18. 16:10
OK. Én meg arra szólítom fel az mszp-t, hogy határolódjon el:
-megélhetési politikusaitól,
-a nemzeti vagyont elherdáló hazaárulóktól,
-a korrupt vezetőktől
-a dilettáns minisztereitől, állami hivatalnokaitól.
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását