2024. április 30. - Katalin, Kitti

A balosok elfogadják a kevesebb pénzt

A Baloldali Önkormányzati Közösség (BÖK) konferenciáján részt vett polgármesterek és önkormányzati képviselők elfogadják, hogy ezt a szektort is érinti a forráskivonás a gazdasági válság idején.
2009. szeptember 18. péntek 16:04 - HírExtra
Lamperth Mónika kifejtette: a konferencián részt vett polgármesterek, önkormányzati képviselők érzik azt, hogy a forráskivonás nehézséget jelent a jövő évi költségvetésükbe. De - tette hozzá - ezzel együtt elfogadják és támogatják, hogy egy gazdasági válság idején elkészített költségvetésben, ahol kisebb lesz jövőre az állam bevétele, kiadáscsökkentő intézkedésekre van szükség, amely érinti az önkormányzati szektort is.
A BÖK szerint az az ország érdeke, hogy a költségvetés biztonságos és takarékos legyen - mondta még az elnökhelyettes.

Kitért arra, hogy a BÖK két ügyben javasoltak korrekciót: szinten kell tartani az étkezési támogatást és kistérségi normatívát.

Utóbbi kapcsán azt mondta, hogy rengeteg visszajelzést kapott, miszerint a kistérségi rendszer alkalmas arra, hogy a kistepülések szolgáltatásainak színvolát megőrizze. Emlékeztetett, hogy a rendszer kiépítése az ő miniszteri programja volt.

Lamperth Mónika elmondta, hogy a BÖK javaslatihoz hozzátett még egyet: emelni kell az úgynevezett 6/3-as keretet, azt amely a különösen hátrányos helyzetű önkormányzatok támogatási formája, és amelynek elosztása a szakminiszter döntésétől függ. Hozzátette: azért kell emelni ezt a keretet, mert a költségvetési forráskivonás miatti legnagyobb veszélynek a kis önkormányzatok vannak kitéve.

A BÖK Balatonszemesen tartotta éves konferenciáját, amelyen előadást tartott Bajnai Gordon miniszterelnök is.

A tájékoztatás szerint a tanácskozáson Lendvai Ildikó, az MSZP elnöke és Lamperth Mónika elnökhelyettes elemezte a belpolitikai helyzetet. Felszólalt Mesterházy Attila frakcióvezető is, az önkormányzatok lehetőségeiről pedig Varga Zoltán önkormányzati miniszter és Katona Tamás, a Pénzügyminisztérium államtitkára beszélt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását