2024. április 28. - Valéria

Az al-Kaida felépíti saját Guantanamóját

Friss információk szerint az al-Kaida és a tálibok emberrablás-sorozattal akarják rávenni az amerikaiakat, hogy elengedjék a foglyul ejtett terroristákat. Az ideológiát az amerikaiak guantanamói börtönéből merítették.
2009. szeptember 16. szerda 17:59 - Pásztor Balázs
Miért jó doktorit írni?

Leah Farrall, ausztrál terrorista-elhárítás szakértő úgy döntött, hogy a sok munka után végre leteszi doktori disszertációját (PHD). A téma természetesen az, amivel eddig is foglalkozott, vagyis a világ leghírhedtebb terrorszervezete, az al-Kaida. Farral a szakemberektől várható alapossággal vetette bele magát a disszertációba, és annyira mélyen utánaásott, hogy valami olyat is kiderített, amit eddig senki nem tudott - legalábbis hivatalosan nem.

Nevezetesen azt, hogy a tálibok és az al-Kaida Afganisztánban tömeges emberrablásra készül, hogy így váltsák ki amerikai fogságba esett társaikat. Ráadásul a fő célpontok ezúttal nem katonák, hanem civilek lesznek. Legalábbis erre szólított fel júliusban Mustafa Hamid, vagy más néven Abu Walid al Masri veterán al-Kaida „tanácsadó”. Bár Hamid 2003-óta Irakban tartózkodik, de a világháló lévén hangját a szervezeten belül bárhova eljuttathatja, és szava még mindig elég súlyos ahhoz, hogy tanácsait megfogadják.

A dokumentum, amelyet Farral felfedezett, és amely a tanácsot taglalja - „ az első lépések ahhoz, hogy a terror összes rabját kiszabadítsuk” - ideológiájában ráadásul az amerikaiak guantanamójára épül. Indoklása szerint az amerikaiak nem tettek különbséget civil és katona között, amikor guantanamóba hurcolták az embereket - így nekik sem kell. Ráadásul a civilek bajai általában érzékenyebben érintik Amerikát, mint a katonák problémái, így cseretárgyalásokra is nagyobb az esély.

Bizonyíték

A dokumentum elvei feltűnően egybe vágnak a gyakorlattal. Legalábbis erre következtettek a szakértők, hisz hat héttel a dokumentum megszületése után a tálibok elrabolták Stephen Farrellt, a New York Times tudósítóját, és afgán kollégáját. Bár egy mentőakció sikeresen kiszabadította a szerencsétlenül járt jenkit, így is nagy árat fizettek érte: az akcióban négy civil meghalt, köztük az afgán kolléga, és egy kisgyerek, amiért még mindig ostorozzák az amerikaiakat.

Más szakértők viszont nem veszik biztosra azt, hogy ez tényleg emberrablás-hullámot fog indítani. Bill Paterson, Ausztrália terrorista-elhárító nagykövete például úgy fogalmaz, hogy bár „a tálibok tanulnak az al-Kaidától, és fordítva, de sok tálib betolakodónak véli az al-Kaidát, és örömmel venné a kisöprésüket”. Ugyanakkor Farral szerint „ha a tálibok teljesen felkarolják az ötletet, akkor sokkal több emberrablás lesz.” A civileket fenyegető akciók viszont eddig sem tettek jót a terrorszervezetek társadalmi megítélésének - de úgy néz ki, ez már annyira nem érdekli az al-Kaidát.

Kihatások

A terror visszaszorulóban?
Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő úgy véli, hogy a nemzetközi terrorizmus a gyenge célpontok felé szorult vissza. Ott történnek támadások - például a harmadik világban, vagy a pakisztáni-indiai konfliktus frontvonalán, Mumbaiban - ahol a védekezés nincs kellőképpen megszervezve.

Nógrádi szerint most elkezdődött egy új nyugati politika a terrorizmussal szemben. „A Bush-kormányzat téves célokkal indította el az iraki háborút. Nem sikerült a demokrácia exportja sem a muzulmán világba. Mára kiderült, hogy globális válaszra van szükség a terrorizmussal szemben.” - mondta Nógrádi, aki szerint időközben az is kiderült, hogy az al-Kaida és a hozzá hasonló szervezetek nem tudták megvalósítani nagyszabású céljaikat, például iszlámista berendezkedésű államok vagy egy kalifátus létrehozását.

Obama külpolitikája realisztikusabb megközelítést hozott, és véget vetett a nyugat-európai bizalmatlanságnak és a kairói beszéd után az iszlám világ jelentős része is felsorakozott az amerikai célok mögé. (atv.hu)
Annyiban Farralnak biztos igaza van, hogy az esetleges tálib felkarolással biztosan növekedni fog az emberrablások száma, ugyanis Pakisztánban is erős tálib jelenlét tapasztalható, így az átvétel ott is „eredményeket” produkálna. Amikre szükségük is lenne, ugyanis a Pakisztáni kormány egyre több sikert könyvelhet el ellenük - és az afganisztáni kormányerők is kezdenek belejönni a dolgukba.

Paterson utalt arra is, hogy a tömeges emberrablásokat eddig Afrikában alkalmazták - legfőképp Nigériában és Szudánban. Az említett helyeken a kormányellenes lázadók egyik legfőbb bevételi forrásává vált a külföldi turisták és munkások elrablása, majd váltság díj ellenében való elengedése - így az anyagiak is motiválhatják a tálibokat.

Ráadásul az al-Kaida egyre jobban összefonódik Afrikával - ahogy azt néhány napja megírtuk - ami nem csak a módszerek átvételében nyilvánul meg. A szomáliai al-Shabab például a minap jelentette be, hogy a világ minden részéről várja a muszlim harcostársakat, hogy harcoljanak az iszlámért - itt mindenki tudja, hogy legfőképp az al-Kaidára gondolnak.

Akármi is legyen a felhívás eredménye, a terrorizmus kezd egyre inkább összefonódni, és egyfajta globális hálózatot alkotni. Erre viszont globális válasz lenne a megfelelő - amelynek jelenleg az alapjai sincsenek meg. Így a terrorizmus úgy néz ki lépéselőnybe került.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

aser
2009. szeptember 17. 11:00
Hir:Magyaro.is befogad egy terrorista kiképzésen átesett arabot,aki 6 évig ült USA börtönben!
-Aki majd itt is kiképez terroristákat!-
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását