2024. május 19. - Ivó, Milán

A kamaszok is meghalnak - méghozzá könnyen

A WHO háttértámogatásával történt felmérés megmutatta, hogy a fiatalok közel sem annyira egészségesek és sebezhetetlenek, mint azt gondoltuk. A legnagyobb gond a balesetekkel, és az anyasággal van.
2009. szeptember 13. vasárnap 12:59 - Pásztor Balázs
A felmérés

Legendákat zengenek a fiatalok regeneráló-képességéről, izomzatáról és idegrendszeréről. Ezek szerint egy kamasz képes szinte bármit megemészteni, csontjai nehezen törnek és gyorsan gyógyulnak, valamint izomzata szinte bármit elbír. Ezek alapján hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy a fiatalok egészségével kár foglalkozni - és ezt sajnos néha a kormányok is átveszik. Ezt a tévhitet igyekezett eloszlatni egy ausztrál kutató.

„Igen nagy változásokat látunk a kamaszok halálozási statisztikáiban, ahogy az egészségügy fejlődik. Ám a politikusok - vagy azok, akik a politikai döntéseket meghozzák - már többet nem mondhatják, hogy a fiatalok egészségesek, nem kell értük aggódnunk. Mert ők is meghalnak” - mondta George Patton, egy neves ausztráliai gyermek-egészségügyi intézet kutatója egy londoni konferencián, amit nemsokára egy Egészségügyi Világszervezet (WHO) által megtámogatott kutatással is alátámasztott.

Patton azt is hozzáteszi, hogy a különböző országok egészségügyi politikái túlontúl előtérbe helyezik a nagyon fiatalokat, a nagyon öregeket és a szegényebb rétegeket - noha nem kellene.

A halál oka

Egyéb érdekességek
A felmérés azt is megmondja, hogy a föld lakosságának harminc százaléka, mintegy 1,8 milliárd ember tartozik a 10 és 24 évesek közti kategóriába. Külön kiemeli, hogy míg az angliai nők haláleseteinek kevesebb mint egy százaléka következik be terhesség vagy szülés miatt, Afrikában ugyanez az arány 26 százalék.
A felmérés szerint 2,6 millió 10 és 24 év közötti hal meg évente - és legtöbbjük halála megakadályozható lenne. A halálozási okokat a közúti balesetek vezetik 10 százalékkal - vagyis minden tízedik fiatal halála közúti baleset során történik. Rögtön utána az öngyilkosság következik 6,3 százalékkal, majd az erőszak jön 6 százalékkal - tehát a korcsoportból többen végeznek a saját kezük által, mint ahányan gyilkosság áldozatai lesznek. A légzőszervi megbetegedések - mint például a tüdőgyulladás – 5,9 százalékkal a negyedik helyen állnak, és utána következnek sorban a tuberkulózis (5,5 %) az AIDS (5,5 %) a fulladás (4,1 %), a tűzzel kapcsolatba hozható halálesetek (2,6 %), az agyhártyagyulladás (2 %), majd végül a konkrét háborúk áldozatai (1,8%).

Nemekre lebontva azonban ennél is érdekesebb képet kapunk. Míg a férfiaknál toronymagasan, 13,9 százalékkal vezet a közúti baleset, és 9,3 százalékkal második helyre jön fel az erőszak, addig a nőknél a tüdőbetegség és az öngyilkossá vezet 6,7 illetve 6,2 százalékkal. Érdemes még megjegyezni, hogy a korcsoport hölgytagjainak 15 százaléka hal bele terhességgel, vagy szüléssel kapcsolatos problémákba, ám ez annyira komplex, hogy ennek nem állítottak külön mérleget.

Regionális problémák

A 2,6 millió halott 97 százaléka az alacsony és közép jövedelmű országokból származott. Azon belül is 67 százalék a szub-szaharai Afrikából, és Délkelet-Ázsiából származott, akik a korcsoport 42 százalékát adják (ezzel szemben a magas jövedelmű országok mindössze 11-et). A halálozási ráta egyébként is négyszer nagyobb az alacsony és a középjövedelmű országokban, de a legnagyobb különbség a fiatal nők halálozási számában figyelhető meg - állapítja meg a kutatás.

A kutatás arra is kitér, hogy a magas jövedelmű országokban a halálozás oka erősen a tömegközlekedés felé tolódik el: náluk a korcsoport körében történt halálesetek 32,4 százaléka a miatt történik. Azt is hozzáteszik, hogy Afrikában százezerből háromszázöt 10 és 24 év közötti hal meg, míg a magas jövedelmű országokban ez az arányszám mindössze negyvenöt.

Azt nem tudni, hogy a felmérés elindít-e valamilyen változást, vagy csak a fiókot fogja gazdagítani súlyával, de mindenképpen rámutat arra a fontos tényre, hogy a fiatalok sem hallhatatlanok.
Forrás: Hírextra/Reuters
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

p-Aga
2009. szeptember 14. 10:58
...A FELELŐS!
p-Aga
2009. szeptember 14. 10:57
Az ok szerintem egyértelmű: A FIZIKAI és SZELLEMI ÁLLÓKÉPESSÉGÜK töredéke az előző generációknak. El lehet rajta gondolkodni, miért.

Jellemző friss példa:
Egyetemi kollégiumba való beköltözés. Apuci, anyuci a csomagok alatt majd megszakad. A 180-190 cm magas csemete két nejlontáslával baktat utánuk...

Nehogy már azt mondja nekem valaki, hogy ezért a TÁRSADALOM (vagy a politika!)
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását