2024. május 17. - Paszkál

Közbiztonságot ígér Bajnai: de hogyan?

A hétfőn bejelentett tíz pont átfogó reformot jelent, súlyos költségvetési ráfordításokkal. De vajon reménykedhetünk abban, hogy a Bajnai kormányában ülő Draskovics Tibor végre is hajtja a tervet?
2009. szeptember 7. hétfő 18:50 - HírExtra
Gyurcsány Ferenc regnálása óta joggal lehet elegünk a programokból. Ötévi regnálása alatt megkaphatta volna a „megvalósítatlan programok királya” címkét. Bajnai Gyurcsány kormányának tagjaként reméljük, nem veszi át a módszerét és a hétfőn bejelentett Rend és Biztonság program ténylegesen eljut a gyakorlati megvalósításig.

A tíz pont nyugodtan nevezhető egy teljes közbiztonsági reformnak is. Persze a reform szótól sokan kapnak a fejükhöz (ez is Gyurcsány számlájára írható), ezért Bajnai most „csupán” programról beszél. Bajnai többször elmondta, hogy a költségvetésben a közbiztonság erősítése prioritást élvez.

A 10 pontot látva úgy tűnik, a kormányfő tartja a szavát. Sajnos azonban nem derül ki a tíz elem mindegyikéről, hogy pontosan mennyibe kerül majd a költségvetésnek. Előny viszont, hogy az érezhetően nagy forrásokat igénylő lépésekhez tartozó összeget elárulja.

Településőrök

A Rend és Biztonság 10 pontja - címszavakban
1. Szerződéses rendőrők szolgálatba állítása
2. 50%-kal több rendészeti középiskolás
3. Létrejön a településőrség
4. A jegyzők „megerősítése”, hatékonyabb eljárások a kis értékű lopások ügyében
5. Háromszor annyi támogatást kapnak a polgárőrök
6. Hazai és uniós forrásokból a kormány megduplázza a térfigyelő-kamerát számát
7. A szélsőségek elleni hatékonyabb fellépés érdekében 600 millió forinttal megerősíti a kormány a Nemzeti Nyomozó Irodát
8. Középiskolás roma fiatalok rendőrré válásának segítése, ösztöndíjasok számának növelése
9. Konfliktus-megelőző képzések a rendőrségen
10. Új rendőri szolgáltatás: közbiztonsági tanácsadás
A leglényegesebb eleme az átalakításnak, a településőrség létrehozása. Ennek nyilvánvaló célja a kormányzat intézkedésének látványos megnyilvánulása az egész országban. Az ötlet lényege, hogy az önkormányzatok saját rendvédelmi szervet állíthatnak, így létrejöhet az európai értelemben vett önkormányzati rendészet.

Ennek hátulütője természetesen a pénz. A kormányzat tervei szerint 120 milliárdot vonna el összességében az önkormányzatoktól 2010-ben, ám a településőrségre biztosítja a forrást. A kevesebb pénzből tehát egy teljesen új szervezetet akarnak kialakítani, miközben az önkormányzat az alapfeladatait nem tudja ellátni. Elképzelhető tehát az az extrémnek tűnő helyzet, hogy az ellehetetlenülő finanszírozás miatt bezáró iskolákból, óvodákból, vagy kórházakból a kirúgásra kerülők átképzik majd magukat településőrnek. Kérdés: ez jelenti-e a jövőt az önkormányzati szféra számára?

A másik fontos eleme a reformnak, hogy az eddigiekhez képest háromszor annyit (mintegy 750 millió forintot) kapnak a polgárőrök. A nyolcvanezer tagot számláló Polgárőrség erősítésének másik eleme, hogy minél több roma polgárőrt alkalmazzanak e területen.

A jegyzők is rendőrök lesznek?


A (főleg vidéki) rend erősítésének másik lépése a jegyzők jogkörének kiterjesztése. Ezek után szabálysértésekben is eljárhatna. Az említett településőrrel együtt az egyszerűbb eljárási cselekményeket is elvégezhetné (pl. helyszín, tárgy megtekintése). Hogy ez pontosan milyen feladatkör szélesítést jelente, egyelőre nem világos, ahogyan az sem, mennyiben jelentene ez plusz elfoglaltságot (illetve plusz pénzt) egy jegyzőnek, akinek eredendően nem a bűnüldözés az első számú feladata.

Ehhez a ponthoz került a szigorúbb büntetés ígérete a visszaeső tolvajok esetén. Ez sajnos nincsen komolyabban kifejtve, így kevéssé értelmezhető. Még az is lehetséges, hogy a Fidesz „három csapás” tervére gondolnak?

Kamerák országa


A térfigyelő kamerák megduplázása szintén látványos ötlet, kérdés mennyire lehet költséghatékony. Igaz, hogy a forrásokat főként uniós pénzekből kívánják megteremteni, Bajnai bejelentése szerint másfélmilliárd forintnyi már az ősszel a rendelkezésre fog állni. (Jelenleg kb. 1500 térfigyelő-kamera működik az országban.)

Hatszázmillió forintot adnának Nemzeti Nyomozó Irodának, hogy a szélsőségességek ellen hatékonyabban működjön. Ez személyi is technikai jellegű fejlesztést is jelent. Kérdés, hogy számít-e a kormány a szélsőséges bűnözői csoportok olyan jelentős megjelenésére, ami ezt a lépést indokolja. Ha a romagyilkosságok felderítése siker volt, azt jelenti, minden jól működik-e téren…

A rendészeti képzésben két újítást terveznek. A rendészeti középiskolások számának 50 százalékos növelését dolgozták ki, ezzel összesen ezerrel több egyenruhás lesz a közterületeken. A roma rendőr-ösztöndíjasok számát ötszörösére kívánják emelni.

Hol van Draskovics?

A Rend és Biztonság programja az említett hiányosságok ellenére bíztató terv. A közbiztonság érezhető romlása gyors és határozott lépéseket kíván. Ám ne feledjük, Draskovics Tibor, jelenlegi rendészeti miniszter felelősségét abban, hogy ide jutottunk Draskovics kisebb megszakításokkal több mint tíz éve a kormányzatban dolgozik, ám a rendészet terén nem sok maradandót tett le az asztalra.

Minisztersége alatt a közbiztonság egyáltalán nem javult, a sőt…Ezt a programot sem ő, hanem Bajnai jegyzi. Joggal adódhat a kérdés, vajon ért-e annyira a rendészethez Draskovics úr, hogy az említett programok minden elemét kidolgozza és hatékonyan végre is hajtsa?
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

Hargitai Márta
2009. szeptember 8. 15:28
A közbiztonság társadalmi termék, ám jelenlegi Alkotmányunkban a Kormány kompetenciája. Más országokban a közösségi rendészet módszere, a közösségsegítő rendőr, számos partnersége, a lakossággal való párbeszéd és partnerség hozott sikert, nem véletlenül szerepel a nemzetközi best gyüjteményben is. Önkormányzati delegáltjainknak, és a tagországainak is ezt ajánlotta az Európa Tanács, a 2007-es soros kongresszuson. Nem tudom, miért nem jut el mindez a döntéshozók füléig?!
Ki ennek a kompetens felelőse, ha már országunknak is, mint Európa Tanács tagországának az Európa Tanács ajánlotta?! Az önkormányzati bűnmegelőzés szeleteként, a lakóhelyi biztonság emberi jog kell, hogy legyen. Tenni érte a kormány kötelessége, nevezzük akár integrált városi rendőrnek, önkormányzati rendőrnek, közösségi rendőrnek, vagy a rendőrség megerősítéseként hozzájuk behelyezett, speciálisan képzett közösségsegítő tisztviselőnek.
Vajh' mikor jön el az az idő, amikor a lakossági megelégedést, a társadalmi megbékélést hozó, és a helyi önkormányzatok, valamint a mindenkori kormány irányába is, de a rendőrségnek is megbecsülést hozó modellek elindulnak országunkban is?! Persze, stratégiai megközelítéssel, a nemzeti közösségi rendészeti stratégiával is együtt, amely lehet része egy nemzeti rendészeti, biztonsági és közigazgatási szakpolitikának, vagy önállóan megtervezve a végrehajtását.
Közösségi rendészetre, és a helyi közösségek biztonságát garantáló új modellre van szükség, annak intézményrendszerével együtt!
A jelenlegi közbiztonsági csomag csupán közelíti a helyi demokratikus megoldást, ám valójában nem hozza meg azt, amit mind többen óhajtanak - a társadalmi megbékélést hozó elégedettséget.
Tenni kell érte sokaknak, de elsőként politikai konszenzus kell, s az, hogy ne a pártok tűzzék a biztonságot zászlajukra a választások alkalmával.
HM
aser
2009. szeptember 7. 20:20
Pénz nélkül még Drazsé sem tud csodát tenni.Most,ha tényleg kap pénzt,bizonyithat.De persze,ha a 20 éve meglévő 1,5 millió munkahely hiányt nem oldják meg,akkor 5x ennyi Rendőr sem lesz elég a MEGÉLHETÉSI BÜNÖZÉS ellen!
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását