2024. április 20. - Tivadar

Gerendai Károly a közelgő Szigetről

A legnagyobb magyar fesztiválról beszélgetünk Gerendai Károllyal, a Sziget főszervezőjével. Idén is tartogat újdonságokat az immár tizenhatodszorra megrendezett fesztivál.
2009. augusztus 10. hétfő 12:01 - Kanizsai Ádám
Gazdasági válság ide, vagy oda, a többi fesztivál is hozta a tavalyi számokat, sőt meg is döntötték a látogatottságot, bevételt. Ön mit vár az idei Szigettől ilyen szempontból?

Annak ellenére, hogy a nagyobb fesztiválokon koncentrálódás volt megfigyelhető, tudunk olyan kisebb rendezvényekről is, melyek jelentős bevételtől estek vissza. Mivel a Sziget az egyik legnagyobb ilyen rendezvény, ezért nem tartunk attól, hogy jelentősen visszaesne a látogatottság.

Jobban tartunk a rémhírektől, melyek az influenza kapcsán a sajtóban. Nem egy ember mondta már vissza a jegyét a vírus miatt. Úgy csinálnak, mintha pestisjárvány lenne. Fura reakciókat tapasztalunk. Nap, mint nap emberek érdeklődnek, hogy szabad-e kijönni a Szigetre.



A külföldiek is így vélekednek? Vagy náluk nincsen ilyen hisztéria?

Kifejezetten magyarok telefonálgatnak, a külföldieknek nincsen ilyen fejfájása. A külföldiek tudják, hogy nincs különösebb aggodalomra ok, náluk valószínűleg a sajtó nem fújja fel ennyire az ügyet. Itt az a baj, hogy azt nem értik az emberek, hogy ez egy szokásos influenza. Ez semmi egyéb. Ahogy ugye minden évben, vagy jó néhányszor volt influenzajárvány, attól még nem történt az, hogy emberek nem mentek ki az utcára és bezárkóztak a lakásaikba. Most valamiért azt hiszik, hogyha valaki elkapja ezt a járványt, akkor tuti, hogy meghal.

Van valami jelentős, különleges változás az idei Sziget programjában?


Van néhány jelentős változás. Egyrészt programhelyszínek átrendeződtek, sok dolog van, ami megváltozik a Sziget térképre nézve, van néhány új helyszín, de vannak megszűnő, vagy összevonásra kerülő helyszínek. Aki kijön a Szigetre az sok szempontból érdemi változásokat fog tapasztalni. A programkínálatban új dolog, hogy idén van egy úgynevezett Magyar Nagyszínpad, ez az MR2 Színpad, ami azt jelenti, hogy a magyar sztárok egy önálló nagyszínpadot kaptak.

Van egy Hungarikum Falu nevű helyszín, ahol gasztronómiai, kézműves, iparművész sajátosságok jelennek meg, ami részben a külföldi, részben akár magyar fiataloknak is érdekes lehet. Nyilván a borozóktól a pálinkásokig, a mangalicától a szürkemarháig rengeteg dolog van, amit meg lehet kóstolni. Nem csak megvásárolni lehet a kézműves termékeket, hanem megnézni hogyan jönnek létre, hogyan állítják elő. Ehhez kapcsolódóan táncház és még sok különböző kísérő kulturális program lesz.



Ezen felül van a Pécs 2010 jelenlét, ami a pécsi kultúrába vezet be, ennek készítettünk egy Amfiteátrum nevű színpadot is. Van néhány külföldi fókusza is az idei Szigetnek. A katalán, az izraeli és a japán jelenlét mind ezt szolgálja. Ezek közül a leglátványosabb talán a Las Fura dels Baus nevű katalán látvány- vagy utcaszínház, mely minden este tart egy nagyszabású előadást.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását