2024. április 25. - Márk

Megakoncert a rasszizmus ellen

A rasszizmus ellen tiltakoznak a Sziget fesztivál nulladik napján, augusztus 11-én a hazai pop-rockélet legismertebb képviselői, külföldi vendégzenészek, magyar dzsesszmuzsikusok és Miles Davis világhírű zenésztársai. A tízórás megakoncert eseményei párhuzamosan két színpadon zajlanak majd.
2009. július 31. péntek 17:30 - HírExtra
"Több mint ötven zenekar és előadó tesz hitet az elfogadás és a sokszínűség mellett" - olvasható a szervezők közleményében, amelyben emlékeztetnek, hogy a Zene a Rasszizmus Ellen címet viselő augusztus 11-iki koncert az angliai Rock Against Racism szervezet és a brit nagykövetség kezdeményezésére jön létre a Hajógyári-szigeten.

Az összegzés szerint a Nagyszínpadon a koncertek 13 órakor kezdődnek és a fellépők között a hazai pop-rock "szakma" nagy öregjei és ifjú tehetségei lépnek fel. Színpadon lesz - mások mellett - Charlie, Bródy János, Balázs Fecó, a KFT, az LGT Baráti Kör, Geszti Péter és Novák Péter, a Kaukázus zenekar, az Irie Maffia, a PASO, Rúzsa Magdi és a Republic.

Több zenekar a korábban tőlük megszokott formációt a mostani koncerten "újraértelmezi", s vendégzenészekkel mutatkozik be. Így például Balázs Fecó és a Korál kiegészül Kathy Horváth Lajos roma muzsikussal, a Beatrice felvidéki zenészekkel, a Kispál és a Borz a Kiscsillaggal és Németh Jucival, a Quimby pedig Szalóki Ágival muzsikál majd közösen a megakoncerten.

A hazai zenészek mellett külföldiek is felhívják a figyelmet a rasszizmus elleni küzdelemre: az este zárásaként a Love Music Hate Racism Allstars Special, azaz az ügy mellett elkötelezett angol zenekarok - példáual a Get Cape Wear Cape Fly vagy a Babyshambles - tagjaiból verbuválódott alkalmi csapat ad majd koncertet.

A Világzenei Nagyszínpadon hazai dzsesszmuzsikusok váltják egymást: például László Attila és barátai Harcsa Veronikával és Emilióval kiegészülve, Babos Gyula, Csepregi Gyula, a Modern Art Orchestra, a Morgan Workshop vagy a Budapest Jazz Orchestra. Az est fénypontja a Miles From India majdnem háromórás koncertje lesz, amelyen a dzsesszlegenda egykori zenésztársai és indiai muzsikusok közösen emlékeznek majd a Miles Davisre.

A program 23 órától a nagyszínpadokról sátorba és kis klubhelyszínre költözik. Az A38-Wan2 sátorban Ganxsta Zolee és a Kartel, az Animal Canibals, a Ladánybene27, Sub Bass Monster, Dopeman és Emilio, valamint a Back II Black játszik, míg a Budapest Jazz Klub szípadán Szakcsi Lakatos Béla, Binder Károly, Borbély Mihály, Vukán György, Berkes Balázs, Kőszegi Imre vagy a Csanyi-Lattmann Quartet folytatja.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

szamuráj
2009. július 31. 18:41
Kiknek áll érdekébe állandóan rasszistázni????
Az kiabál akinek a háza ég. Így nem feltűnő, hogy náluk van a gyufa!
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását