2024. május 15. - Zsófia, Szonja

A prosztata problémái

A prosztata esetében több különböző rendellenességgel számolhatunk. Ennek ellenére nem járunk urológushoz.
2009. augusztus 3. hétfő 01:00 - Kanizsai
A prosztata a húgyhólyag és a végbél között elhelyezkedő mirigyes szerv. Kapcsolatban van a húgycsővel, így megnagyobbodása esetén elkezdi nyomni. Ez vizeletürítési problémákat okozhat. A tünet egész nap gondot okoz, ám legfőképp este elviselhetlen.

A megnagyobbodás tehát csupán egy tünet, melyből a betegségre, illetve súlyosságára nem lehet következtetni. Előfordulhat rákos elváltozás is, ezért létszükség minél előbb felkeresni az orvost. Ötven év feletti urak esetében ezt még abban az esetben is szükséges lenne, ha semmilyen lényeges változást nem tapasztal a prosztata, illetve a vizelés helyzetében. Akik felmenői között pedig volt már ilyen jellegű betegség, azoknak tanácsod 35-40 éves korában felkeresni az urológust.

Általában háromféle prosztatabetegségről beszélünk: a jóindulatú prosztatamegnagyobbodás az életkor előrehaladtával alakul ki, ront az életminőségen, ám jól kezelhető és jelentősen javulhat az életminőség. A prosztatagyulladás gyakori betegség, legalább a felnőtt férfiak fele átesik rajta, Anibiotikumokkal illetve gyulladásgátló gyógyszerekkel jól kezelhető. A prosztatarák a férfiak halálozási ranglistájában a harmadik helyet foglalja el a tüdő és szájüregi rákbetegségek után. Korai, még gyógyítható stádiumában sem produkál tüneteket, így rendszeres orvosi ellenőrzés és szűrés szükséges.


Forrás: Hirextra/Bors
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását