2024. március 29. - Auguszta

Fidesz: a kormány álljon le a Déli Áramlat előkészítésével

A Fidesz szerint a Nabucco-gázvezetékről szóló kormányközi szerződés aláírásának napja egyfajta "energetikai rendszerváltozás" napja; ezzel egyidejűleg az ellenzéki párt felszólította a kormányt, hogy a választásokig függessze fel a Déli Áramlat gázvezeték munkálatainak az előkészítését.
2009. július 13. hétfő 12:11 - HírExtra
Magyarország és Közép-Európa a Nabuccóról szóló szerződés aláírásával nagy lépést tett energetikai függetlenségének, vagyis tényleges szuverenitásának megteremtése felé - mondta hétfői budapesti sajtótájékoztatóján Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke.

Hangsúlyozta ugyanakkor: pártja elfogadhatatlannak tartja, hogy a szocialista kormány az elmúlt években "a Nabucco gazdasági ellehetetlenítésére kitalált orosz kezdeményezést", a Déli Áramlatot minden eszközzel támogatta, és Magyarországot elkötelezte ennek megvalósítása mellett.

Rámutatott, a hétfői aláírással bebizonyosodott: a Fidesz helyesen tette, amikor kitartott a Nabucco mellett. Emlékeztetett: Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök a Nabucco-projektet álomnak minősítette, az Országgyűlésben a szocialisták pedig leszavazták a Fidesz Nabucco melletti indítványát.

A fideszes szakpolitikus kifejtette: a Nabucco azt jelentheti, hogy Magyarország nem oroszt gáz, nem Oroszországon keresztül is be tud szerezni, ezzel pedig enyhül majd az ország egyoldalú gázellátási függősége, és látványosan erősödik gázpiaci alkupozíciója.
Németh Zsolt a Fidesz részéről üdvözölte, hogy az aláírás hírére Azerbajdzsán és Türkmenisztán azonnal bejelentette: biztosítja az induláshoz szükséges gázmennyiséget. Ezzel szerinte bebizonyosodott, hogy a gáz beszerzése nem jelenthet gondot, "van gáz a Nabucco gázvezeték számára".

Álláspontja szerint a szerződés aláírásával nemcsak egy "energetikai rendszerváltás" következhet be, hanem a hétfői nappal az Európai Uniós közös energiapolitikája is megszülethet.

A Nabucco-projektben részt vevő országok - Ausztria, Magyarország, Románia, Bulgária és Törökország -
vezetői hétfőn Ankarában aláírták a kormányközi megállapodást a földgázvezetékről.
A tervek szerint a Közel-Keletet és Közép-Ázsiát az Európai Unióval Törökországon és Dél-Európán keresztül összekötő Nabucco-csővezeték összesen 3.300 kilométer hosszú lesz, a beruházás költsége 7,9 milliárd eurót tesz ki. A vezeték áthalad Magyarországon, de kikerüli Ukrajnát. A vezeték 2020-ban 31 milliárd köbméter földgázszállítási kapacitással működhet majd. A Nabucco-projektben az érintett országokban működő

gázipari vállalatok vesznek részt (Törökország - Botas, Bulgária - Bulgargaz, Románia - Transgaz, Magyarország - Mol, Ausztria - OMV, illetve a német RWE). A vezeték kiépítésére a cégek közös projekttársaságot alapítottak bécsi székhellyel, a Nabucco Gas Pipeline Internationalt.

A Déli Áramlat gázvezeték - a Gazprom és az olasz Eni közös vállalkozása - a krasznodari területről indul és a Fekete-tengeren át jut el Bulgáriába, onnan egyik ága Dél-Olaszország, másik ága Közép-Európa felé indul, ez utóbbi ág halad át Magyarországon Ausztria felé. A tervek szerint a vezeték évi 30-36 milliárd köbméter gázt szállít, s ebből a magyar-orosz megállapodás értelmében a magyarországi ágon legalább évi 10 milliárd köbméter

halad át. A vezeték építési költségeit mintegy 10 milliárd dollárra becsülik. A tervek szerint a vezetéket 2013-ban helyezik üzembe.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását