2024. április 20. - Tivadar

Schmitt: Az EP-választás megerősítette a szolidaritást

Az európai parlamenti (EP) választás megerősítette a polgári oldalon a szolidaritást, míg a szocialistáknál a bomlás folyamata indult meg - jelentette ki Schmitt Pál, a Fidesz EP-képviselője.
2009. július 11. szombat 13:43 - HírExtra
"Nagyon nagy jelentőségű volt ez a választás. Mi is vizsgáztunk, és ők is vizsgáztak: míg a mi vizsgánk erősítette a köztünk lévő szolidaritást és szeretetet, addig az ő vizsgájuk (...) bomlasztani kezdte őket, ahányan vannak, annyifelé szaladnak" - közölte az európai parlamenti képviselő.

A fideszes politikus azt mondta, harminc éve, amióta európai parlamenti képviselőket választanak, ilyen példátlan eredményt párt nem ért el, s minden munkabizottságban jelen lehetnek.

Szólt arról is, hogy az Európai Néppárt tíz pontban rögzítette azokat a legfontosabb elképzeléseket, amelyeket hosszú távon képviselni kíván. Előre szeretnének lépni az alapértékek megerősítésében - mondta.

Ezek közül kiemelte a szabadság, a demokrácia, a jogállamiság megerősítését, az emberi és kisebbségi jogok érvényesítését. Szólt továbbá a transzatlanti kapcsolatok, a szomszédságpolitika fontosságáról is.

A növekedés Európája jegyében erősítenék az egységes piacot, s azt szeretnék, hogy Európa versenyképes, tudásalapú társadalommá váljon. A biztonság Európájáról szólva a terrorizmus elleni közös fellépést, egységes bevándorlási politikát emelte ki, de kitért a koherens energiapolitikára, a biztonságos élelmiszerellátásra és a szolidaritás erősítésére is.

Schmitt Pál reményének adott hangot, hogy az új kormány majd jobban számít munkájukra, mint a jelenlegi. Példaként említette: Hiller István oktatási és kulturális miniszter egyszer sem tartotta érdemesnek, hogy találkozzon vele, az EP oktatási és kulturális bizottságának alelnökével.

Szorosabb együttműködésre van szükség - hangsúlyozta, hozzátéve: Magyarországon "sem szárnyal" az érdeklődés az unió iránt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását