2024. május 15. - Zsófia, Szonja

Ez történt tegnap az MDF háza táján

Dávid Ibolya maradt az MDF elnöke, miután a párt szombati országos gyűlése nyílt szavazáson megerősítette pozíciójában; a szavazást követően több tucat küldött távozott; az elnök szerint csak a jobboldal mentheti meg az országot a szélsőjobb erősödésétől, ezért elengedhetetlen a Fidesz és az MDF együttműködése; politológusok szerint folytatódnak a kizárások és a kilépések a pártban.
2009. június 21. vasárnap 07:25 - HírExtra
Dávid Ibolyát a küldöttek 182 igen, 72 nem és 20 tartózkodással támogatták. Kerék-Bárczy Szabolcs szóvivő szerint a szavazás nem Dávid Ibolya személyéről vagy pozíciójáról szólt, hanem a párt politikájáról.
    A 375 szavazásra jogosult küldöttből 274 jelent meg az országos gyűlésen.
    Az MTI azon kérdésére, hogy az MDF-nél szokatlan módon, miért nyílt szavazással döntöttek, a szóvivő elmondta: bizalmi szavazás esetén a párt alapszabálya értelmében lehet nyílt szavazást is tartani. Semmilyen jelentősége nincs annak sem, hogy a küldötteket megyénként csoportosítva ültették le - tette hozzá. (Az ülést elhagyó küldöttek közül többen arról beszéltek, hogy a párt vezetése az ültetéssel akarta felmérni, hogy melyik megyében kell változtatni a vezetésen).
    Thaisz Miklós, az Ifjúsági Demokrata Fórum alelnöke a szavazás után újságíróknak azt mondta: az igen szavazatokat nem számolták meg, és zavarosak voltak a körülmények, sok küldött nem is tudta, hogy miről szavaz, ugyanis konkrétan nem azt tették fel szavazásra, hogy Dávid Ibolya maradjon-e a párt elnöke.
    Az MDF alapszabályát a nap folyamán módosították, és az Ifjúsági Demokrata Fórum kikerült onnan.
    Porkoláb Mátyás MDF-es politikus, a budapesti választmány volt elnöke az ülésről távozva azt mondta: úgy véli országosan ötvenen lehetnek azok, akik kilépnek az MDF-ből, többek közt ő is.
    Dávid Ibolya sajtótájékoztatóján kijelentette: csak a jobboldal mentheti meg az országot a szélsőjobb erősödésétől, ezért elengedhetetlen a Fidesz és az MDF együttműködése.
    A gyűlésen Herényi Károlyt és Joó Szabolcsot elnökségi taggá választották. Sajtóinformációk szerint első körben Joó Szabolcsot választották meg, majd utána a második körben Szilassy Gábor Cézár több szavazatot kapott, mint Herényi Károly. A szavazást azonban "technikai hiba" miatt érvénytelenítették. A megismételt voksoláson azonban Herényi Károlya kapta a legtöbb szavazatot.
    A két új elnökségi tagot a pártból kizárt Hock Zoltán és Pettkó András helyére választották meg.
    Politológusok szerint folytatódnak a kizárások és a kilépések az MDF-ben. "Most, hogy megvolt a választás, akik a mostani vezetés bukására játszottak, azokat kigolyózzák" - mondta Kiszelly Zoltán. A politológus szerint a párt vezetőségét nem támogatókat valószínűleg távozásra bírják majd, vagy rendkívüli küldöttgyűléseken távolítják el helyi szinten őket. Az országos gyűlés elsősorban hatalmi kérdésekről szólt és csak másodsorban a párt politikai irányvonaláról.
    Szomszéd Orsolya kiemelte: "le lehet számolni egyes ellenfelekkel, ki lehet zárni a pártból emblematikus alakokat, de ha a párt tagsága, középszintje nem teszi magáévá a pártvezetés politikáját az hosszú távon komoly problémákat okozhat."
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
A hozzászóláshoz be kell jelentkeznie »
Hozzászólás:

Iuris
2009. június 23. 10:15
A jelenlegi helyzetben összefogás kell. Ha vannak is olyanok, akik nem értenek egyett mostani vezetés irányvonalával, adnak persze hangot lehet adni, de követni illik az egység és a siker jegyében. Véleményem szerint nem kell kilépni, nincs szükség drasztikus lépésekre (ez nem jó üzenet, bár az furcsa kicsit, hogy az elmúlt 10 hónapban legalább 4-en akartak elnökké lenni). A demokratikus müködés egyik alappillére, hogy a többség kormányoz, dönt. Arról nem is beszélve, hogy a saját borjak ne más tehénhez menjenek, ha kicsit savanyú a tej. Nem minden döntés szimpi, ez világos, de gondoljuk már végig! ha minden ellen a saját alternatíváinkat akarjuk megvalósítani, mivé lesz egy szervezet, s ezen morál mentén: mivé lesz egy Ország?
Figyelj21
2009. június 23. 08:35
luris! Igen, hiba lenne félresöpörni a jelenlegi vezetést, de azok akik eddig az országos vezetés ellen tettek, vissza kellene lépni az első sorból. Nem kell továbbra is ellenzékieskedniük. Az Országos Gyűlést követően mindenki döntse el támogatja-e a jelenlegi vezetést. A párt szervezetei csak akkor tudnak működni, ha egy irányba mennek. Azon személyeknek akik nem tudják magukévá tenni a jelenlegi országos vezetés irányvonalát, nem biztos, hogy továbbra is vezető beosztást kell betölteniük alapszervi és megyei szinteken (alapszervi vezetőség, választmányi tagság). Sokkal becsületesebbek azon személyek, akik nem fogadták el a jelenlegi irányvonalat, elhagyták a gyűlést és valószínűleg kilépnek, vagy lemondanak pártvezetői funkciójukról.
Iuris
2009. június 22. 20:36
Nyílván a helyzet sokaknak nem szimpatikus. Az ideológia, a morál, és a realitás küzd most egymással. Az Antali Mdf kép persze nem tükörképe a mostaninak, de lássuk be: ma kicsit kényszerpályán van az Mdf. Kényszerpályán, mert újra kell gondolni néhány dolgot, új struktúrát kell adni. Hiba lenne a választások előtt 9 hónappal a jelenlegi vezetést félresöpörni. Öngyilkosság. Gondoljuk csak végig: ezzel a lépéssel rossz üzenetet kapnának a választok. A széthúzás nem visz előbbre. Erre van néhány példa a történelmükben. A választásokig nyugalom kell, s közösen küzdeni, hogy újra sikeres és meghatározó legyen a párt. A következtetéseket, a tanulságokat összegezni kell, s új konszenzust kell teremteni, mely nem változtatja meg az Mdf arculatát, de békét és párbeszédet teremt a sorok közt.
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását